Članak

Podignuta optužnica protiv Rajka Kušića

12. Novembra 2014.00:00
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg komandanta Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Rajka Kušića kojom ga tereti za zločine na području općine Rogatica počinjene od 1992. do 1995. godine.

This post is also available in: English

Kako je saopćilo Tužilaštvo BiH, Kušić se nalazi u Srbiji i posjeduje državljanstvo ove zemlje. Za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Nepotvrđenom optužnicom, Kušić se u 17 tačaka tereti da je od maja 1992. do jula 1995. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civila bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice i okoline, učestvovao u preko 150 ubistava, maltretiranju, prisilnom premještanju i nezakonitom pritvaranju civila.

“Kušić je optužen da je komandovao i učestvovao u napadima na civilno stanovništvo u kojima su žrtve ubijane, prisilno premještane, nezakonito zatvarane u zatočeničke objekte i u njima premlaćivane, zlostavljane, te odvođene na radove ili na nepoznata mjesta, od kada se vode kao nestale”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U okviru napada, kako smatra Tužilaštvo BiH, veliki broj zatočenih žena i djevojaka je silovan i seksualno zlostavljan.

“Optuženi se tereti da je koordinirao aktivnosti vojnih i policijskih snaga na području opštine Rogatica u kojima je gotovo cjelokupno nesrpsko stanovništvo općine, odnosno više hiljada osoba bošnjačke nacionalnosti, prisilno preseljeno van teritorije Republike Srpske”, navodi Državno tužilaštvo.

Kušić se tereti i za ubistva više od stotinu žrtava sa područja Rogatice, kao i ubistva oko 50 žrtava na lokalitetu jame Paklenik.

Prema optužnici, Kušić je bio komandant Teritorijalne odbrane u Rogatici, a kasnije komandant Rogatičke brigade VRS-a i istovremeno član Kriznog štaba Srpske opštine Rogatica.

U optužnici se predlaže saslušanje preko 200 svjedoka Optužbe i vještaka.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Denis Džidić


This post is also available in: English