Članak

Hariz Habibović oslobođen krivice

12. Novembra 2014.00:00
Državni sud oslobodio je krivice nekadašnjeg rezervnog policajca iz Stupara (općina Kladanj) Hariza Habibovića za učešće u zločinima nad srpskim civilima počinjenim u ljeto 1992. godine.

This post is also available in: English

Habibović je oslobođen krivice da je u junu 1992. mučio i nečovječno postupao prema Ladimiru Dragiću, nezakonito pritvorenom civilu u prostorijama mjesnog ureda u Stuparima, koji je nakon zlostavljanja počinio samoubistvo.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković je kazala da je Državni sud utvrdio da je Dragić “bio mučen i zlostavljan, što je dovelo do njegovog samoubistva”, ali da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo da je Habibović osoba koja je učestvovala u tom zločinu.

“Optužba je zasnovala postupak na iskazu Vitomira Andrića, koji je jedini vidio zlostavljanje Dragića. Stoga je Vijeće posebno cijenilo iskaz ovog svjedoka. S obzirom da je on preminuo, tokom suđenja je pročitan njegov iskaz dat Tužilaštvu BiH u kojem je rekao da je vidio Habibovića, ali je u iskazu datom 2005. u Kozluku dao potpuno drugačiji opis, kazavši da nije mogao vidjeti ko je zlostavljao Dragića s obzirom da je prostorija bila mračna”, rekla je Jesenković.

Prema njenim riječima, Vijeće nije poklonilo vjeru iskazu svjedoka Andrića i zbog toga što nijedan od drugih svjedoka Državnog tužilaštva koji su tokom ljeta 1992. godine bili u Stuparima nije kazao da je od Andrića čuo bilo šta o zlostavljanju Dragića.

“Važno je napomenuti i da materijalni dokazi, odnosno knjiga evidencije, pokazuje da Habibović nije bio na patrolnoj dužnosti kada je Dragić doveden i na dan kada je izvršio samoubistvo”, rekla je Jesenković.

Habibović je prvobitno bio optužen s još osmoricom bivših pripadnika vojnih i policijskih vlasti s područja Kladnja.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

Denis Džidić


This post is also available in: English