Članak

Svjedok zamijenio identitet policajaca

11. Novembra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Bileći, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako su zatočeni Bošnjaci premlaćivani i maltretirani u Đačkom domu.

This post is also available in: English

Svjedok, koji je dobio pseudonim A-8, kazao je kako su ga u julu 1992. godine policajci odveli u Stanicu javne bezbjednosti (SJB) Bileća radi izjave, koju nikada nije dao. U Đački dom je premješten dan poslije hapšenja.

“Pa, bilo je otprilike 70 do 80 zatvorenika”, odgovorio je svjedok na pitanje koliko je ljudi zatekao u Đačkom domu.

A-8 je naveo kako su ih u Đačkom domu čuvali aktivni i rezervni policajci iz Bileće, a najgori su bili Neđo Kuljić i Mišo Ilić. On je rekao kako je ranijih godina mislio da je optuženi Željko Ilić bio policajac koji je premlaćivao zatvorenike, ali je na suđenju kazao kako je pogriješio, pojasnivši da se radi o Miši Iliću.

Prvih dana zatočeništva u Đačkom domu premlaćivani su, kako je rekao svjedok, određeni ljudi, kao što su Edin i Sabir Bajramović. On je kazao kako je od njih saznao da ih je optuženi Duka premlaćivao.

“Edinu je, mislim, slomljen i nos. Rebra su mu škripala”, rekao je svjedok.

Prema optužnici, Goran Vujović, kao načelnik SJB-a u Bileći, i Miroslav Duka, kao komandir stanice, od juna do decembra 1992. godine su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio progon nesrpskog stanovništva iz Bileće. Željko Ilić je optužen da je kao policajac učestvovao u premlaćivanju zatvorenika, kao i drugim zločinima.

Svjedok se prisjetio incidenta kada su u noćnim satima u Đački dom ubačene naprave koje su ih počele gušiti. “Počelo je da me guši, nisam više mogao da izdržim”, dodao je on.

Nakon toga se, kako je kazao, domogao prozora kako bi uzeo zraka, te je vani vidio naoružane muškarce sa uperenim baterijama. Među njima, kako je dodao, prepoznao je optuženog Duku, kojeg je vidio kada je pucao iz pištolja i pogodio sijalicu.

On se složio sa Odbranom kako su ga pekle oči, kao i da su suzile, te da su baterije bile uperene u pravcu Đačkog doma. 

“Ako misliš da nisam vidio Duku, vidio sam ga”, odgovorio je svjedok Dukinom braniocu Dejanu Bogdanoviću.

Bogdanović je u ispitivanju ukazivao na razlike u svjedočenju A-8 i navodima u iskazu datom u istrazi krajem 2013. godine, kao što je lokacija hapšenja i neke druge činjenice. 

Na pitanje da pojasni razlike u vezi s hapšenjem, svjedok je odgovorio kako je htio sve da zaboravi, dok je za ostale stvari kazao da ih je spominjao, ali da ne zna zašto se ne nalaze u zapisniku iz istrage.

Svjedok je također rekao da nikada nije čuo da je optuženi Vujović javno promovisao mržnju prema Bošnjacima i Hrvatima iz Bileće, kao i da se zalagao za njihov odlazak.

Odbrana Gorana Vujovića i Miroslava Duke ogradila se od Odbrane Željka Ilića, koja je tokom ispitivanja zaštićenog svjedoka iznijela stav da je on bio nezakonito zatvoren u Đačkom domu.

Suđenje se nastavlja 18. novembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English