Članak

Ponovo odgođeno saslušanje svjedoka

11. Novembra 2014.00:00
Saslušanje svjedoka Odbrane Iulian-Nicolaea Vintile odgođeno je po drugi put, jer se svjedokov pravni savjetnik žalio što od Državnog tužilaštva nije dobio sve dokaze.

This post is also available in: English

Prema riječima pravnog savjetnika Kadrije Kolića, svjedok Kerim Lučarević je osumnjičen za zločine počinjene u Sarajevu, zbog čega je zatražio da mu Tužilaštvo BiH dostavi naredbu o provođenju istrage, kao i druge dokaze, da bi mogao adekvatno savjetovati svog klijenta.
Tužilaštvo BiH je predložilo da prijedlog Odbrane bude odbijen, jer smatraju da u fazi istrage nisu dužni dostavljati dokaze.
Vlado Adamović, branilac drugooptuženog Iulian-Nicolaea Vintile, kazao je da također smatra da su ograničena prava osumnjičenog Lučarevića, koji je trebao biti saslušan kao svjedok Odbrane.
“Radi se o tome da se tužilac nije ponašao po Zakonu o krivičnom postupku. Naredba o provedbi istrage nije interni akt, jer se u ovom postupku koristi kao dokaz”, istakao je Adamović i dodao da je pravo na odbranu iznad svih prava.
Odbrana Vintile je istakla da se postupak mora zakonito dovesti do kraja, te predložila da Tužilaštvo BiH završi svoju istragu protiv Lučarevića, kako bi se mogao adekvatno savjetovati ili braniti, u skladu sa svojim statusom.
Vijeće je konstatovalo da je riječ o ozbiljnom pitanju, za koje im treba vrijeme da donesu pravu odluku, o čemu će naknadno obavijestiti stranke.
Tužilaštvo BiH u optužnici protiv Ramiza Avdovića i Vintile navodi da je Lučarević, kao komandant Vojne policije Teritorijalne odbrane (TO) Republike BiH, bio dio udruženog zločinačkog poduhvata počinjenog nad civilima srpske nacionalnosti u Sarajevu.
Istom optužnicom se Avdoviću i Vintili na teret stavlja da su od juna do kraja novembra 1992. godine učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti. 
Avdović je, prema optužnici, bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.
Prema rasporedu, suđenje se nastavlja 18. novembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English