Članak

Krv na vojnikovom licu

10. Novembra 2014.00:00
Na suđenju Petru Kovačeviću za zločine u Višegradu počinjene 1992. godine, svjedokinja Državnog tužilaštva je ispričala da je čula kako je optuženi bio u grupi vojnika koji su odveli i ubili njenog brata.

This post is also available in: English

Svjedokinja Fahrija Mutapčić je kazala da je situacija u proljeće 1992. u selu Dobrun nedaleko od Višegrada bila “napeta”, te da su se muškarci krili po obližnjim šumama.

Prema njenom iskazu, krajem maja 1992. godine, od komšija je saznala da joj je ubijen brat, što joj je potvrdio i otac Islam Kustura.

“Babo mi je ispričao da su bili u kući u Zlatniku. Bili su babo i majka, brat Ibro, te Ahmet i Salko Mutapčić. Došla je vojska i prepoznali su Petra Kovačevića i neke Saviće. Poveli su ih sviju na ispitivanje. Ti Savići su onda kraj potoka poveli Ahmeta i Ibru malo dalje, kao da ih ispituju, i čuo se pucanj. Petar je rekao mom babi da kao nisu htjeli nešto odgovarati. Nakon toga, kazao je mom ocu i Salki da idu, a on će im pucati preko glava. Tako je otac i otišao odatle”, rekla je Fahrija Mutapčić.

Ona je dodala kako je kasnije čula da su i kuće Bošnjaka u Dobrunu popaljene.

Tužilaštvo BiH tereti Petra Kovačevića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), za zločine počinjene na području Višegrada.

U optužnici se navodi da je Kovačević 27. maja 1992. učestvovao u napadu na bošnjačka sela Zlatnik, Turjak i Zanožje u općini Višegrad, da bi zatim u selu Zlatnik bio prisutan prilikom ubistva civila Ahmeta Mutapčića i Ibre Kusture.

Na ovom ročištu u korist Tužilaštva BiH je svjedočila i Mirsada Mutapčić, koja je rekla da je od svekra Salke saznala kako je ubijen njen suprug Ahmet krajem maja 1992. godine u selu Zlatnik.

Prema iskazu ove svjedokinje, njen suprug Ahmet je u Zlatnik došao 27. maja nakon što su srpske snage granatirale to selo, kako bi provjerio kako su mu roditelji, te da se nikada nije vratio.

Ona je kazala da je od svekra Salke Mutapčića sredinom juna saznala da su joj muža ubili srpski vojnici.

“Salko je rekao da je došla grupa vojnika među kojima je bio Petar Kovačević, njegov sin Nikola i neki Pejović. Naredili su ih da puste stoku i popalili štale. Dolje malo niže su ih ispitivali. Bio je neki kojeg su zvali Doktor. Taj Doktor je prvo odveo Ahmeta, a onda i Ibru, i čuo se pucanj. Kada se vratio Doktor, svekar mu je vidio krv na licu”, ispričala je Mirsada Mutapčić, istaknuvši da je Petar rekao Salku i Islamu da idu, a on će im pucati preko glave.

Mutapčić je posvjedočila da joj je svekar kazao da je bježeći prošao pored Ahmetovog tijela, te da ga je i ukopao nekoliko dana kasnije.

Kovačevićev branilac Petko Pavlović zatražio je da se odgodi unakrsno ispitivanje ovih svjedokinja s obzirom da su svjedočile “šire od zapisnika iz istrage”, te da nije dobio njihove prethodne izjave. Sudsko vijeće je prihvatilo ovaj prijedlog Odbrane.

Suđenje će biti nastavljeno u ponedjeljak, 17. novembra.

Denis Džidić


This post is also available in: English