Članak

Zatvoreni jer su Srbi

6. Novembra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaze svjedoka koji su kazali da su u logoru “Silos” zatočenici premlaćivani.

This post is also available in: English

U iskazu datom 2007., svjedok Anđelko Šaran, koji je ove godine preminuo, opisao je kako je polovinom 1992. zatočen u “Silos”. Nedugo nakon njegovog dovođenja, kako je rekao, počela su premlaćivanja zatočenika.
“Po cijelu noć su se čuli krici, i ubrzo je došao red i na našu ćeliju”, stoji u izjavi svjedoka, koju je pročitala tužiteljica Zorica Đurđević.
Svjedok je tada izjavio da je i on jedne prilike pretučen, te da protiv njega nije vođen nikakav postupak “jer za to nije ni bilo razloga”.
“Mislim da sam bio zatvoren samo što sam Srbin”, kazao je svjedok.
Tužiteljica je pročitala i iskaz preminulog svjedoka Jove Lalušića, koji je također rekao da mu nikada nisu saopćeni razlozi zatvaranja u “Silos”, ali da smatra kako je to urađeno jer je Srbin.
Lalušić je u svom iskazu naveo kako ga je stražar Kalember, dok se jedne prilike vraćao iz toaleta, “udario nekoliko puta”, a da je taj stražar tukao i druge zatočenike.
Za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, sudi se Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu.
Prema optužnici, Hujić je bio upravnik i zamjenik upravnika “Silosa”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u kasarni “Krupa”, a Kalember stražar u “Silosu”. Ostali su bili pripadnici civilne, vojne i policijske vlasti.
U iskazu tećeg svjedoka, Branislava Glavaša koji je preminuo 2011., navedeno je da je u “Silosu” bio zatočen oko tri i po godine. On je kazao da je upravnik ovog logora bio Bećir Hujić.
“Izveden sam 1994. ili 1995. pred sudiju kada je organizovano suđenje. Mislim da je suština suđenja bila da pred očima javnosti prikriju to što smo tu toliko boravili”, rekao je Glavaš.
Tužilaštvo BiH je pročitalo i iskaz Dušana Lojanice, koji zbog starosti nije mogao doći na Sud BiH. Lojanica je 2011. godine izjavio da je tokom rata bio zatočen u školi u Pazariću, vojnom magacinu “Krupa”, te u “Silosu”. Tada je izjavio i kako je čuo da mu je sina tukao Bećir Hujić.
Nastavak suđenja naknadno će biti zakazan.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English