Članak

Sjećanje na vojnika s dugom plavom kosom

5. Novembra 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen na području Kiseljaka, svjedok Izet Hodžurda se prisjetio pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku kako su 1. juna 1993. zarobljena dva pripadnika Armije BiH.

This post is also available in: English

Hodžurda je rekao da su postrojbe Hrvatskog vijeća obrane (HVO) napale selo Behrić (općina Kiseljak), a da je on bio u rovu sa Ramom Hatidžićem.   

Prema njegovom iskazu, Hatidžić je nakon napuštanja rova zarobljen sa Vahidom Klisurom. Nakon što se povukao u gornji dio sela, svjedok je, kako je rekao, vidio vojnika sa dugom plavom kosom, i misli da je to bio Miroslav Škoro.

“Čuo sam glasove Hatidžića i Klisure, jer su nakon zarobljavanja zapomagali da ih ne udaraju i ne tuku”, kazao je svjedok.

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Sanje Hodžić, on je rekao kako nije vidio lice vojnika sa dugom plavom kosom, da bi dok ga je unakrsno ispitivala Branka Praljak, braniteljica prvooptuženog Miroslava Škore, ustvrdio kako je ipak na trenutak vidio lice, te kako se radilo o Miroslavu Škori.

Nakon što mu je braniteljica ukazala na nedorečenost, te mu predočila izjavu datu policiji, svjedok je ponovio kako je na trenutak vidio prvooptuženog.

Optuženi Škoro pitao je svjedoka zašto nije pucao na njega ako je bio udaljen trideset metara, kako tvrdi. Svjedok Hodžurda je kazao kako se primirio i nije želio pucati da ne bi bio zarobljen.

Miroslava Škoru, Dalibora Miloša, Bosiljka Dilbera i Ljubomira Dilbera, bivše pripadnike HVO-a, optužnica tereti za mučenje Rame Hatidžića i mučenje i ubistvo Vahida Klisure.

Svjedok Edin Konjicija je kazao kako ne poznaje nijednog od optuženih, a da je za prvooptuženog Škoru čuo iz priča svog punca.

Nastavak dokaznog postupka zakazan je za 1. decembar.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English