Članak

Pročitan iskaz optuženog Ostoje Stanišića

5. Novembra 2014.00:00
Na suđenju za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz optuženog Ostoje Stanišića dat istražiocu Haškog tribunala u svojstvu osumnjičenog.

This post is also available in: English

U iskazu koji je pročitao tužilac Predrag Tomić navedeno je kako istražilac govori Stanišiću da su u julu 1995. godine ubistva Srebreničana počinjena u zoni odgovornosti bataljona kojim je komandovao, te da je dio njegovih u tome učestvovao i zato je osumnjičen.

Stanišić, nekadašnji komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), rekao je da je u popodnevnim satima 14. jula 1995. godine bio u komandi bataljona, te da mu je zamjenik kazao kako u novu školu u Petkovcima (općina Zvornik) trebaju stići zarobljenici.

Stanišiću i Marku Miloševiću sudi se za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod Petkovaca.

Zamjeniku, odnosno drugooptuženom Miloševiću, kako je rekao Stanišić, o dolasku zarobljenika javljeno je iz komande Zvorničke brigade. Dok je bio u komandi Šestog bataljona, Stanišić je, kako je kazao, dobio obavještenje da se kod nove škole u Petkovcima nalaze Ljubiša Beara i Drago Nikolić, te da je potrebno da se jave.

Stanišić je rekao kako je uputio zamjenika Miloševića da pronađe Bearu i Nikolića. Haški sud je Bearu, kao bivšeg načelnika za bjezbjednost Glavnog štaba VRS-a, osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, a Nikolića, koji je bio načelnik bezbjednosti u Zvorničkoj brigadi, na 35 godina zatvora.

Milošević je Stanišiću, kako je ovaj ispričao, prenio da je pored Beare i Nikolića vidio nepoznate vojne policajce, vojnike i zarobljenike.

“Zamjenik je izvijestio da je stigla vojska da ih obezbjeđuje (…) Možda su nelogične vama neke stvari. Nisam imao obavezu da se interesujem gdje je viša komanda”, kazao je Stanišić.

Dok je bio u komandi bataljona, kako je rekao, čuo je pucnjavu koja je dolazila iz pravca nove škole. U vezi sa dešavanjima od 15. jula 1995. godine, istražilac je kazao Stanišiću da su Srebreničani u dva vozila njegovog bataljona prevoženi iz škole u Petkovcima (općina Zvornik) na obližnju branu, gdje su strijeljani. 

Stanišić je rekao kako je u jutarnjim satima 15. jula otišao na položaj na istureno komandno mjesto, gdje bio cijeli dan. 

Vozač je jedno vozilo odvezao u Srebrenicu i vratio se dan poslije, kazao je Stanišić, te istakao da mu je nelogično što u putnom nalogu stoji da se u šest tura kretalo na relaciji Petkovci – brana – Petkovci.

“Znam lično da je ovo vozilo otišlo u Srebrenicu i prenoćilo”, dodao je on.

Za drugo vozilo je rekao da mu je neko iz komande javio kako su mještani Petkovaca tražili kamion da sklone leševe, što je i odobrio. 

“Znam da je bilo tijela oko škole (…) Ako su ih utovarili, po ovim nalozima, mogli su ih na branu odvesti”, kazao je Stanišić.

Istražilac je rekao kako mu je nelogično da kamioni njegovog bataljona prevoze tijela, na što je Stanišić kazao: “Moja osnovna dužnost je da branim rejon odbrane.”

Kako je naveo, shvatio je šta se desilo kada mu je javljeno da u Petkovcima nema zarobljenika i da je čuo pucnjavu iz pravca brane.

Iskaz optuženog Miloševića bit će pročitan 12. novembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English