Članak

Bošnjaci napuštali Bileću

4. Novembra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Bileći, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da su u proljeće 1992. godine 32 Bošnjaka napustila ovaj grad jer se nisu htjeli javiti u rezervni sastav Jugoslavenske narodne armije (JNA).

This post is also available in: English

“Istočnu Hercegovinu nije napustio niti jedan Srbin”, kazao je A-1 i dodao da garantuje da niko od muslimana nije ispalio niti jedan metak u Bileći.
Odbrana drugooptuženog Miroslava Duke pročitala je svjedoku dio izjave uzete 1996. u Mostaru, u kojoj je on naveo da je ispalio tri rafala prema policiji i vojsci, dok se krio sa ženom u pećini.
“Ne znam ko je to pisao, eno Boga za svjedoka. To nije tačno i izmišlja se”, izjavio je A-1, koji je sa svjedočenjem započeo na prošlom ročištu,  28. oktobra.
Ova izjava, kako je rečeno, nije identifikovana budući da je svjedok A-1 slijep.
Svjedok je izjavio da nikada nije imao automatsku pušku, već “lovačke puške, karabin i šmajser, koje je predao Duki”.
Za zločine u Bileći sudi se Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki i Željku Iliću. Prema optužnici, Vujović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bileći, Duka komandir stanice, a Ilić policajac. 
Vujović i Duka su optuženi da su omogućili i organizovali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zgradu SJB-a i Đački dom u Bileći, gdje su zatvorenici zlostavljani, mučeni i ubijani. Iliću su na teret stavljena fizička i psihička zlostavljanja, mučenje i ubistva.
Svjedok je kazao da je u samici smještenoj u prostoriji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) proveo 123 dana, te da nije znao kada je dan, a kada noć.
“Ništa nisam imao, Boga mi. Ni ležaj, ni ćebe. Prostorija 90 sa 180”, izjavio je osamdesetpetogodišnji A-1 i dodao da su mu ponekad u samicu dovodili i druge zatvorenike, pa bi zbog skučenosti ležali jedan na drugome.
On  je naveo da mu je tokom zatočeništva polomljeno sedam rebara, ruka, noga i vilica, te da mu je amputiran palac zbog povrede nanesene tokom ispitivanja u zatočeništvu, kada su bili prisutni “Duka, Rogan Branko i Neđo Kuljić”.
“Pjevane su pjesme ‘Od Trebinja do Bileće krstit će se i ko neće’. Jeste, Boga mi, javno govorio da muslimani nemaju mjesta u Bileći i da je ovo srpska zemlja”, kazao je svjedok odgovarajući na pitanje da li poznaje prvooptuženog Gorana Vujovića.
Suđenje bi se trebalo nastaviti 11. novembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English