Članak

Saznanja o ubistvu oca

27. Oktobra 2014.00:00
Svjedokinja Državnog tužilaštva na suđenju Petru Kovačeviću ispričala je kako je od komšija saznala da joj je optuženi ubio oca 1992. u selu Dobrun (općina Višegrad).

This post is also available in: English

Kadesa Kasapović je kazala da su srpske snage oko Višegrada 1992. počele “pucati, paliti kuće i protjerivati ljude”, te da je ona 16. juna te godine napustila selo Dobrun i otišla prvo u Višegrad, a zatim u Goražde.

“Nakon oko 40 dana, došao je i moj muž, a otac je ostao. Muž mi je rekao da mu je govorio da pođe s njim, ali otac nije htio. Nije vjerovao šta će biti”, kazala je svjedokinja, dodavši da je od komšija 1993. saznala da joj je otac ubijen.

Kako je posvjedočila Kasapović, zaštićena svjedokinja S1 joj je u Goraždu 1996. godine ispričala kako joj je otac ubijen.

“Ona je rekla da se otac krio u mejtefu u Dobrunu. Petar Kovačević ga je tražio i poslao je zaštićenu svjedokinju da ga traži. Ona je bila kod mejtefa, ali bilo je zaključano. Tačno kada se okrenula da pođe, otac je provirio, Petar ga je vidio, pucao iz puške i ubio ga. Poslije je naredio S1 i još jednoj komšinici da ga ukopaju, kazala je svjedokinja.

Kasapović je dodala da joj je još jedna komšinica isto potvrdila 1998. godine.

Petar Kovačević je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), od maja do avgusta 1992. učestvovao u progonu, zatvaranjima, ubistvima i silovanjima civila Bošnjaka na području Višegrada.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Kovačevićevog branioca Petka Pavlovića, svjedokinja Kasapović je rekla da dobro poznaje optuženog, ali da prije odlaska iz sela nikada lično nije vidjela da progoni Bošnjake na području Višegrada.

Na ovom ročištu, Državno tužilaštvo je saslušalo i zaštićenu svjedokinju S2, ali je odlukom Sudskog vijeća zabranjeno objavljivanje sadržaja njenog iskaza.  

Suđenje Kovačeviću će, prema službenom rasporedu, biti nastavljeno u ponedjeljak, 3. novembra.

Denis Džidić


This post is also available in: English