Članak

Sastanak na Bradini

27. Oktobra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području općine Konjic, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da dokument iz 15. aprila 1993. godine, dan prije napada na selo Trusina, koji je potpisao optuženi Nihad Bojadžić, nije mogao “paket vezom” biti poslan sa Bra

This post is also available in: English

dine, gdje je sačinjen.

Svjedočeći kao dodatni svjedok Tužilaštva BiH, Salko Gušić, nekadašnji komandant Operativne grupe “Igman” Armije BiH (ABiH), kazao je da nije bio na sastanku na kojem je sačinjen dokument na Bradini, ali da se u to vrijeme “paket vezom” nisu mogli slati dokumenti sa Bradine.

Tužilac Emir Neradin je rekao da je dokument poslan u 2.38 sati poslije ponoći.

Svjedok Gušić je kazao da nije vidio odakle je dokument poslan, ali da se osoba koja ga je poslala “paket vezom” u to vrijeme nalazila na Igmanu.

Elvedin Ibrahimović, svjedok Odbrane, ranije je na suđenju rekao da je Bojadžić bio 15. aprila 1993. godine na sastanku na Bradini, te da mu je oko dva i po sata iza ponoći dao dokument da se pošalje.

Ibrahimović je ustvrdio kako je dokument proslijedio vezisti koji se tu nalazio.

Zajedno s Bojadžićem, bivšim zamjenikom komandanta odreda “Zulfikar” ABiH, za zločine u Trusini počinjene u prijepodnevnim satima 16. aprila 1993. sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu i Nedžadu Hodžiću, bivšim pripadnicima odreda “Zulfikar” ABiH, te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku brigade “Neretvica” ABiH.

Prema optužnici, u napadu ABiH na Trusinu ubijeno je 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali.

Suđenje se nastavlja 3. novembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English