Članak

Pucnjava kod Predsjedništva

23. Oktobra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, svjedok Odbrane je rekao da je optuženi Nihad Bojadžić sa grupom vojnika u julu 1993. godine otišao na Igman, te da ga je ponovo vidio sredinom narednog mjeseca.

This post is also available in: English

Zaim Softić, nekadašnji vojnik jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), kazao je da je Bojadžić na Igman otišao iz Donje Jablanice, gdje se u to vrijeme nalazila baza jedinice. Nakon toga, svjedok je, kako je rekao, optuženog vidio sredinom augusta 1993. godine, kada se vratio u Drežnicu, nedaleko od Jablanice.

Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar”, optužen je da je u julu 1993. silovao jednu zatočenicu hrvatske nacionalnosti, te premlaćivao zarobljene pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Muzeju “Bitka na Neretvi” u Jablanici.

Šemso Guhdija, drugi svjedok Odbrane, rekao je da je Bojadžića na Igmanu vidio također u julu 1993. godine, a nakon sedam do osam dana i u Sarajevu. On je dodao da mu je komandant Ramiz Delalić naredio da voza optuženog po Sarajevu.

“On je ostao nekih pet-šest dana”, dodao je svjedok.

Posljednjeg dana, kako je ispričao, Bojadžić je negdje otišao sa Delalićem, nakon čega su dobili informaciju da je došlo do pucnjave u blizini Predsjedništva BiH. Kako je rekao, dogodila se pucnjava između Delalića i komandira druge jedinice. U večernjim satima tog dana, Bojadžić je, kako je kazao svjedok, napustio Sarajevo.

Na ranijem ročištu, Odbrana je prikazala zapisnik sarajevske policije o tom incidentu koji je sačinjen 1. augusta 1993. godine.

Svjedok Guhdija je kazao da je u septembru sa jedinicom otišao u Hercegovinu, te da je Bojadžića vidio ispred komande jedinice “Zulfikar” u Donjoj Jablanici. “Zamalo ga nisam prepoznao. Pustio je bradu”, dodao je svjedok.

Svjedoci Tužilaštva BiH, koji su rekli da ih je Bojadžić maltretirao u tom periodu, ranije su na suđenju kazali kako na njegovom licu nisu primijetili ništa karakteristično.

Erdin Arnautović, treći svjedok Odbrane, izjavio je da Bojadžić nije bio prisutan kada je njegov komandant Ramiz Delalić u septembru 1993. godine ranio u nogu jednog hrvatskog zarobljenika u bazi jedinice “Zulfikar” u Donjoj Jablanici. Prema optužnici, Bojadžić je ranio u stopalo jednog hrvatskog zarobljenika.

Suđenje se nastavlja 6. novembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English