Članak

Maltretiranje u “Silosu”

23. Oktobra 2014.00:00
U nastavku suđenju za zločine počinjene na području Hadžića, svjedok Tužilaštva je izjavio kako ga je u “Silosu” maltretirao stražar Kalember zvani Buba.

This post is also available in: English

Svjedok Nenad Kostić, koji je u maju 1992. godine odveden i zatvoren u “Silos”, ispričao je da je tokom zatočeništva u ovom objektu maltretiran i udaran. Kako je kazao, stražar po imenu Kalember ga je “često psihički maltretirao”.

“Morao bih da izađem ispred zatvorenika da stojim, klečim i da klanjam”, rekao je svjedok, pojasnivši kako ga Kalember nikada nije fizički maltretirao.

Na pitanje Odbrane Nermina Kalembera zašto u izjavi datoj 1996. nije spomenuo da ga je optuženi maltretirao, Kostić je kazao da Kalembera spominje jer je optužen, te da je istina sve što je danas ispričao.

Kalember je, zajedno sa Mustafom Đelilovićem, Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Nezirom Kazićem, Bećirom Hujićem, Halidom Čovićem i Šerifom Mešanovićem, optužen za zločine počinjene u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”.

Prema optužnici, Hujić je bio upravnik i zamjenik upravnika “Silosa”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u kasarni “Krupa”, Kalember stražar u “Silosu”. Ostali su bili pripadnici civilne, vojne i policijske vlasti.

Svjedok je kazao da su mu u “Silosu”, prilikom jedne masovne tuče izbijena dva zuba, a da je naredni dan pretučen u upravnikovoj kancelariji.

“Tukli su me letvama i danas imam ožiljke. To je bilo u kancelariji upravnika, ali on tada tu nije bio”, rekao je Kostić.

Zajedno sa oko stotinu zarobljenika Kostić je, kako je kazao, krajem 1992. prebačen u “Krupu”. Ispričao je i da su zatočenici vođeni na kopanje rovova i tranšeja, te da je on prilikom kopanja na području Ilidže ranjen.  

“Kopao sam kod Poljoprivrednog fakulteta na Ilidži kada me je pogodio snajper. Odvukli su me u stacionar u Hrasnicu, pa u bolnicu Suhodol. Odatle sam vraćen u ‘Krupu’”, ispričao je svjedok, koji je iz zatočeništva izašao tek 27. januara 1996. godine.

Kostić je kazao i da se pred rat svo stanovištvo naoružavalo, te da je u njegovu garažu bilo dovezeno neko oružje. Na pitanje Tužilaštva BiH da li je tokom zatočeništva ispitivan, rekao je da jeste, te da mu je jednom pročitana i optužnica, ali da mu se nije sudilo.

Kostić je svjedočio putem videolinka iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Suđenje će se nastaviti 30. oktobra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English