Članak

Stado za klanje

22. Oktobra 2014.00:00
Svjedok Odbrane Ratka Mladića izjavio je da su u rokovniku opštinskog funkcionera Izeta Redžića u aprilu 1992. godine pronađene informacije o bošnjačkim pripremama za napad na Vlasenicu.

This post is also available in: English

Svjedok Tomislav Savkić, koji je u to vrijeme bio predsjednik Skupštine opštine Vlasenica, kazao je da je u rokovniku bio i spisak najuglednijih Srba sa ovog područja, a iznad njega je bilo napisano: “Stado za klanje”.

On je naveo da je među zabilješkama koje “jasno ukazuju šta se dešava” bilo: “Generalštab diriguje čitavim operacijama”, “izvesti muslimansku djecu iz srednjoškolskog centra”, kao i spominjanje induktora.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Alphons Orie ispitivao je svjedoka na osnovu čega konkretno je jasno zaključio da je bošnjačka strana pripremala napad.

Odgovarajući na njegova pitanja, Savkić je kazao kako se mislilo na generalštab Patriotske lige, te da induktor koriste firme koje vrše eksplozivna rušenja, a koji nije u opštoj upotrebi.

Opisujući odnose srpskih i bošnjačkih predstavnika u opštini, svjedok je rekao:

“Mi smo uvažavali jedni druge, posebno dok je predsjednik Stranke Demokratske Akcije (SDA) bio doktor Džana. Tu su bili izuzetni ljudi: Sefo Saračević, Mustafa Imamović… Međutim, Redžić je osjećao ugroženost… U jednom trenutku je naoružao sve svoje saradnike, njih 21”, kazao je Savkić.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, on je rekao da je o dokumentu sa spiskom Srba saznao od drugih i da su ga mogli vidjeti i “muslimani i Srbi” jer je objavljen u “Glasu Birča”.   

Tužilaštvo je citiralo izjveštaj koji je svjedok u svojstvu predsjednika ratnog Predsjedništva Vlasenice poslao 18. avgusta 1995. godine i u kojem je naveo kako su “pokopani u grobnicu muslimani koji su poginuli u proboju” na području Nove Kasabe.

Predočavajući fotografiju sa ekshumacije na kojoj se vide povezi za ruke, svjedoku je postavljeno pitanje zašto je naveo da su oni poginuli prilkom proboja. Savčić je rekao da ne zna, te da su to možda “baš borci iz njegovog bivšeg bataljona koji su zarobljeni”.

Za logor Sušica, svjedok je, kako je naveo, čuo vjerovatno pred kraj 1992. godine, a možda i ranije. Na pitanje zašto je na suđenju u drugom predmetu kazao da je prvi put čuo krajem 1993., a možda i 1994. godine, Savčić je rekao da “ne zna kako je to prevedeno”.

Mladića optužnica tereti za progon nesrpskog stanovništva s područja pod srpskom kontrolom, uključujući Vlasenicu. On je, kao komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen i za genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Odbrana je kao svjedoka izvela i Trivka Pljevaljčića, nekadašnjeg komandira Treće čete Petog Bataljona VRS-a, koji je od 1995. bio i stražar u Kazneno-popravnom domu u Foči.

On je naveo da je bošnjačka strana izazvala prve sukobe u Foči, kako je džamija Aladža korištena u vojne svrhe i da je sa ovog vjerskog objekta ubijen izvjesni Srbin Trivković.

On je potvrdio da je bošnjačko stanovništvo bilo smještano na određena mjesta iz bezbjednosnih razloga.

“Bilo je srpskih borca koji su stradali, bilo je i osvete… Krizni štab je morao onda obezbjediti to stanovništvo”, rekao je Pljevaljčić.

On će sa svjedočenjem nastaviti u četvrtak, 23. oktobra.

Marija Taušan


This post is also available in: English