Članak

Zatraženo produženje mjera zabrane Mitroviću i Glogovcu

21. Oktobra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje mjera zabrane dvojici optuženih za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene na području općine Zavidovići.

This post is also available in: English

Tužilaštvo je za Novaka Mitrovića i Dragana Glogovca zatražilo produženje mjera zabrane napuštanja mjesta boravišta, putovanja, sastajanja sa svjedocima te obavezu javljanja policijskim organima.

Osvrćući se na prijedlog Optužbe, Izet Baždarević, branilac prvooptuženog, naglasio je kako je Mitrović već pet mjeseci pod mjerama zaštite i da ih uredno poštuje.

“Moj branjenik niti će napustiti mjesto boravišta niti zemlju. On je teško bolestan i potrebna mu je tuđa njega”, kazao je Baždarević.

Odbrana dugooptuženog je zamolila da se mjere zabrane ublaže za Glogovca, odnosno da se pomjeri vrijeme javljanja policijskim organima, što bi mu olakšalo obavljanje poslovnih obaveza.

Prema optužnici, koju je Sud BiH potvrdio 14. oktobra, Mitrović i Glogovac su od juna do decembra 1992. godine, zajedno s drugim vojnicima Vojske Republike Srpske (VRS), nanosili tešku fizičku i psihičku bol civilima i ratnim zarobljenicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti zatvorenim u podrumu objekta Lovački dom “Franjo Herljević” u selu Kamenica (općina Zavidovići).

U optužnici se navodi da je Mitrović u to vrijeme bio pripadnik Druge ozrenske lake pješadijske brigade VRS-a, a Glogovac pripadnik Vojne policije Operativne grupe “Doboj” 1. krajiškog korupsa VRS-a.

Odluku o produženju mjera zabrane Sud BiH će donijeti naknadno.

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English