Članak

Optuženi ranjen u petu

20. Oktobra 2014.00:00
Svjedok Odbrane na suđenju Draganu Šekariću je potvrdio da je optuženi bio pripadnik Goraždanske i Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

This post is also available in: English

Miloš Nešković, nekadašnji načelnik vojnog odsjeka Ministarstva odbrane Republike Srpske (RS), kazao je da je optuženi od 4. maja do 28. augusta 1992. godine bio pripadnik Goraždanske brigade, a od 23. septembra 1992. do 18. augusta 1995. Višegradske brigade.

Nešković je ovo pročitao, a onda i potvrdio nakon što mu je Odbrana prezentovala “matični i jedinični karton” optuženog. Također, svjedok je potvrdio da je te dokumente on ovjerio.  
      
Šekarić, bivši pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) i paravojne formacije “Osvetnik”, optužen je za učešće u napadu na selo Lozje, zvanom Kokino Selo (općina Goražde), te za ubistva, silovanje i fizičko zlostavljanje nesrpskih civila u Višegradu. Optužen je da je zločine vršio od aprila 1992. i tokom 1993. godine.

Optužba je prezentovala dokument iz oktobra 1991. u kojem se navodi da je optuženi zadužio automatsku pušku, 150 metaka, pet okvira, te kompletan pribor. Svjedok je potvrdio te navode iz dokumenta.

Velemir Šekarić, rođak optuženog i drugi svjedok na ovom suđenju, ispričao je da je 25. juna 1992. godine ranjen u mjestu Obarak, koje je 500 do 800 metara udaljeno od Kokinog Sela (općina Goražde), te da ga je ranjenog nosio Šekarić, koji je tada također ranjen.

“Dragana je pogodio metak u petu. Uspjeli su da nas iznesu na teritoriju pod kontrolom Srba, na taj dio Obarka, pa u sanitet i onda u Sokolac, u vojnu bolnicu. U bolnici sam ostao skoro mjesec dana. Izišao sam 21. jula i otišao za Kraljevo (Srbija). Dragan i ja bili smo zajedno u bolnici, ali on je ostao poslije mene.” kazao je svjedok.

Svjedok Velemir Šekarić je naveo da je optuženi 1991. godine bio u rezervnom sastavu policije, te da misli da je nosio i uniformu rezervnog sastava policije.

Branka Šekarić, supruga optuženog, saslušana je bez prisustva javnosti kao treća svjedokinja Odbrane na ovom suđenju.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. oktobar.         

Albina Sorguč


This post is also available in: English