Članak

O kretanju Bojadžića i Ališpage

20. Oktobra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Trusini (općina Konjic), svjedoci Tužilaštva BiH su rekli da su Zulfikara Ališpagu vidjeli u Podorašcu (općina Konjic) 15. aprila 1993. godine.

This post is also available in: English

Nusret Dživer, nekadašnji komandant bataljona sa sjedištem u Podorašcu, naveo je da je Ališpago došao u centar veze, te da ga je viđao tokom dana. Kako je kazao, Ališpago im je saopćio da je zamjenik komandanta Operativne grupe “Igman”.

Ćazim Ćibo, drugi svjedok Tužilaštva BiH, također je rekao da je vidio Ališpagu 15. aprila u Podorašcu, te da je predvečer otišao na sastanak na Bradini, sa kojeg se vratio oko devet sati. Prema iskazu svjedoka, Ališpago je prenoćio u Podorašcu.

Ćibo je netačnom ocijenio tvrdnju optuženog Nihada Bojadžića da 15. i 16. aprila uopće nije bio u Podorašcu. Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), kazao je kako je od svjedoka, koji je držao prodavnicu u Tarčinu, 16. aprila kupio namirnice.

Tužilaštvo je ove svjedoke pozvalo u namjeri da, kako je navelo, ospori tvrdnje Bojadžićeve Odbrane.

Za zločine u Trusini počinjene 16. aprila 1993. godine optuženi su, pored Bojadžića, i Mensur Memić, Dževad Salčin i Nedžad Hodžić, nekadašnji pripadnici jedinice “Zulfikar”, te Senad Hakalović, bivši vojnik 45. brigade ABiH. U ovoj grupi bio je i Ališpago, ali je zbog njegove bolesti postupak razdvojen.

Salko Gušić, nekadašnji komandant Operativne grupe “Igman”, rekao je kako sredinom aprila 1993. godine na Bradini nije bio uspostavljen sistem “paket-veze” za slanje dokumenata.

Svjedoku je predočen dokument od 16. aprila 1993. godine na kojem je navedeno da je sačinjen na Bradini, te su u potpisu, između ostalih, Bojadžić i Ališpago.

“Vidi se da je poslan paket-vezom’”, kazao je on, te dodao da je kao vrijeme prijema na dokumentu navedeno oko dva i po sata iza ponoći.

Prema svjedoku, najbliža “paket-veza” za nivo komandovanja bila je na planini Igman, do koje se moglo doći sa Bradine za najmanje dva sata. 

Elvedin Ibrahimović, svjedok Bojadžićeve Odbrane, ranije je na suđenju rekao da je Bojadžić 15. aprila bio na sastanku na Bradini, te da mu je oko dva i po sata iza ponoći dao dokument da se pošalje. Radi se o dokumentu koji je na ovom suđenju predočen svjedoku Gušiću.

Ispitivanje Gušića bit će nastavljeno 27. oktobra.

Amer Jahić


This post is also available in: English