Članak

Optuženi se nije mogao kontrolisati

17. Oktobra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Kladnju, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio kako u nekim slučajevima optuženi Kahro Vejzović nije poštovao kodekse dok je bio policajac u Lukavcu.

This post is also available in: English

Amir Jusufović, nekadašnji zamjenik komandira policijske stanice u Lukavcu, kazao je da se Vejzović nije mogao kontrolisati i da je prekoračivao policijske ovlasti prekomjernom upotrebom sile.

On je dodao da je Vejzović zbog toga pozivan na razgovore, ali da pismene disciplinske mjere nije bilo. Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je naveo kako nije tačno da nije bilo razloga da se optuženi disciplinski kazni.

Kao razlog što nije kažnjen, svjedok je pojasnio kako mu je to u ratu bila “sporedna stvar”, te da nije imao vremena provjeravati navode građana Lukavca i Vejzovićevih kolega.

U policijsku stanicu Lukavac, kako je rekao svjedok, optuženi je došao iz policijske stanice Stupari (općina Kladanj).

Svjedok Vehid Mešić je kazao da je Vejzović došao u Lukavac u septembru ili oktobru 1992. godine. U to vrijeme, svjedok je, kako je naveo, bio komandir policijske stanice u Lukavcu.

Vejzović je, između ostalog, optužen da je od maja do augusta 1992. godine mučio civile muškarce srpske nacionalnosti tokom ispitivanja u starom mjesnom uredu, osnovnoj školi i policijskoj stanici u Stuparima.

Zajedno sa Vejzovićem, sudi se i Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću i Osmanu Gogiću, nekadašnjim pripadnicima Teritorijalne odbrane (TO), te vojne i civilne vlasti.

Suđenje se nastavlja 24. oktobra.

Amer Jahić


This post is also available in: English