Članak

Naredne sedmice počinje suđenje za silovanja u Odžaku

17. Oktobra 2014.00:00
Pred Sudom BiH sljedeće sedmice počet će suđenje četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženih za silovanja žena srpske nacionalnosti u Odžaku.

This post is also available in: English

U utorak, 21. oktobra, počet će suđenje Marijanu Brnjiću, Martinu Barukčiću te Pavi i Iliji Glavašu, koji su optuženi da su u ljeto 1992. godine sa različitih lokacija dovodili žrtve u kuće i druge objekte na području Odžaka, gdje su ih silovali, tukli, zlostavljali i ponižavali.
Istog dana pred Apelacionim vijećem Suda BiH bit će iznesene žalbe na presudu kojom je Najdan Mlađenović osuđen, a Savo Živković oslobođen krivice za zločine počinjene u Bratuncu.
Prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Petru Kovačeviću, optuženom za progon bošnjačkog stanovništva s područja Višegrada, bit će saslušan u ponedjeljak, 20. oktobra. Istog dana Ekrem Ibračević, Faruk Smajlović i Sejdalija Ćović izjasnit će se o krivici za zločine počinjene u Srebreniku.
O krivici za zločin počinjen u Rogatici i Foči u utorak će se izjasniti Muhamed Šišić i Emir Drakovac, dok je za četvrtak, 23. oktobar, planirano izjašnjenje Rame Žilića i Esada Gakića, optuženih za zločine počinjene nad hrvatskim i srpskim civilima u Konjicu, te Gligora Begovića za zločine u Bijeljini.
Optuženi Iulian-Nicolae Vintila u utorak će svjedočiti u svoju korist. Njemu se, zajedno sa Ramizom Avdovićem, sudi za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu.
Za petak, 24. oktobar, zakazano je iznošenje završnih riječi na suđenju Vehidu Subotiću za zločine na području Zenice.
U ponedjeljak će se nastaviti suđenje Savi Tepiću, Dragoslavu Bojiću, Dušku Vujičiću, Dušku Maksimoviću, Radojku Keveroviću, Radu Škoriću i Iliji Kurušiću, za zločine počinjene u Kotor-Varoši, zatim Mensuru Memiću, Nihadu Bojadžiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću i Senadu Hakaloviću za zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica, te Draganu Šekariću za zločine u Goraždu i Višegradu.
Nastavci suđenja Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki i Željku Iliću, za zločine u Bileći i Oliveru Krsmanoviću za zločine u Višegradu planirani su za utorak. Istog dana pred sudijama će se pojaviti Novak Mitrović, koji se sumnjiči da je na području Zvornika počinio zločin.
Saslušanjem novih svjedoka Odbrane, u srijedu će se nastaviti suđenje Vitomiru Rackoviću za zločine počinjene na području Višegrada, te Goranu Popoviću za zločin počinjen u višegradskom logoru Uzamnica. Za isti dan planiran je nastavak suđenja Zoranu i Marinku Bjelici te Novici Tripkoviću za zločine počinjene u Kalinoviku.
Naredne sedmice nastavit će se i suđenja za genocid počinjen u Srebrenici – Goranu Sariću u ponedjeljak, a Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću u srijedu.
U četvrtak će se nastaviti suđenja Indiri Kamerić za zločine u Bosanskom Brodu, Nihadu Bojadžiću za zločine u Jablanici, Nikoli Mariću za zločine u Prozoru, te Ibri Maciću za zločine počinjene u Konjicu. 
Za isti dan planirano je i suđenje Nežadu Hodžiću i Dževadu Salčinu, koji su optuženi za zločin počinjen na planini Igman, te Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Šerifu Mešanoviću, Halidu Čoviću i Nerminu Kalemberu, optuženima za zločine počinjene na području općine Hadžići.
Provođenjem novih dokaza Tužilaštva BiH u petak, 24. oktobra, nastavit će se suđenje Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću, optuženima za zločine počinjene u Kladnju.
Za isti dan planiran je nastavak suđenja i Jasminu Čolomanu za zločine počinjene na području Viteza, Josipu Toliću za zločine počinjene u Bosanskom Brodu i Odžaku. 
Sljedeće sedmice pred Apelacionim vijećem nastavit će se obnovljena suđenja Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, optuženima za zločine u Krajini, te Goranu Sariću za zločin počinjen u sarajevskom naselju Nahorevo.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English