Članak

Završen dokazni postupak na suđenju Habiboviću

15. Oktobra 2014.00:00
Ulaganjem materijalnih dokaza Državnog tužilaštva završen je dokazni postupak na suđenju Harizu Habiboviću, optuženom za zločine počinjene u Stuparima kod Kladnja.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH je na ovom suđenju uložilo iskaz Habibovića dat u novembru 2012. godine tokom istrage, u kojem on navodi da je bio rezervni policijac u Policijskoj stanici u Stuparima, te da je obezbjeđivao i zgradu kod stare škole gdje su bili dovedene osobe iz srpskih sela.

“Kad sam došao na službu, ljudi su bili tu, nije mi poznato ko ih je doveo. Bio je tu čovjek sa djevojčicom iz Matijevića, donosio sam im krompira i čokolade”, naveo je Habibović u iskazu.

On je ispričao da su policajci bili naoružani automatskim puškama, ali da su puške ostavljali za vrijeme dežura, kada bi sa civilima pili kafu.

Istaknuo je da niko nije odvođen dok je on bio na službi.

“Jedne prilike, dvojica policajaca u pripitom stanju glasno su razgovarala sa jednim starijim čovjekom. Čovjek se držao za leđa. Jedan od policajaca je zamahnuo da udari njega, ali je umjesto njega udario mene”, ispričao je Habibović u istrazi.  

On je naglasio da, osim ovoga slučaja, nije znao da je iko zlostavljan, ali je čuo da jedan od policajaca bio loš prema zatvorenicima.

Dodao je da nije tačno da je on premlaćivao jednog čovjeka u Stuparima.

Prema optužnici, Habibović je početkom juna 1992. godine, u svojstvu rezervnog policajca, zajedno sa još dvije osobe učestvovao u premlaćivanju Ladimira Dragića. U večernjim satima istog dana, navodi se u optužnici, Dragić je izvršio samoubistvo.

Odbrana se nije protivila ulaganju ovog iskaza.
 
Optužba i Odbrana će završnu riječ iznijeti 29. oktobra.

Albina Sorguč


This post is also available in: English