Članak

Sudija se upoznao sa dokazima

14. Oktobra 2014.00:00
Neće se ponovo izvoditi dokazi na suđenju Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolau Vintili, optuženima za zločine počinjene u Sarajevu, odlučeno je na statusnoj konferenciji.

This post is also available in: English

Na ovom suđenju je krajem prošlog mjeseca došlo do izmjene člana Sudskog vijeća. Sudija Halil Lagumdžija je zamijenio kolegu Ljubomira Kitića, zbog njegove bolesti.

“Ono što mogu reći jeste da sam se upoznao sa izvedenim dokazima do sada”, rekao je sudija Halil Lagumdžija, koji je zamijenio kolegu Ljubomira Kitića.

Kako bi novog sudiju upoznao sa stvarima koje smatra bitnim, Vintilin branilac Vlado Adamović je rekao kako je u toku postupka “isticao nešto što je čudno u optuženju”. On je nabrojao osobe koje je tužilac u optužnici označio kao članove zločinačkog poduhvata.

“Meni ni danas nije jasno zašto nisu svi u sudnici”, rekao je branilac, te dodao da tužilac “nema pravo na selektovanje”.

Adamović je rekao da se i danas čudi kako je došlo do potvrđivanja ove optužnice. Suđenje je, prema njegovim riječima, opterećeno i time da li je kasarna “Viktor Bubanj” bila logor ili ne.

Vintila i Avdović su optuženi za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” i na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu.

Tužilaštvo BiH smatra da su srpski civili koji su bili zatvoreni u ovim objektima bili izloženi patnji i mučenju te odvođeni na prisilni rad.

Avdović je, prema optužnici, bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Adamović je dodao kako je interes optuženih da odgovaraju oni koji su počinili zločin.

Suđenje se nastavlja 21. oktobra, kada će svjedočiti optuženi Vintila.

Amer Jahić


This post is also available in: English