Članak

Prijem povrijeđenih pacijenata

14. Oktobra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Bileći, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako je u ljeto 1992. u Dom zdravlja dovezena grupa pacijenata sa lakšim tjelesnim povredama.

This post is also available in: English

Božidar Babić, koji je bio direktor Doma zdravlja u Bileći, kazao je da je tada dovezeno deset do 15 pacijenata.

“Najvjerovatnije da ih je policija dovezla, a odakle, ja ne znam niti sam pitao. Dovedeni su zbog povreda lakše prirode kao što su oguljotine, razderotine i podljevi”, prisjetio se Babić i dodao da “nije bilo takvo vrijeme” da pita kako su nastale povrede.

On je naveo da je mnoge od povrijeđenih poznavao, a među njima su bili Hako Đapo, Munib Avdović, Amir Jaganjac i drugi.

“Munib Ovčina je transportovan u Podgoricu zbog bolesti. U pitanju je bila upala kosti desne potkoljenice. Nakon toga je otišao negdje vani”, naveo je svjedok.

Za zločine počinjene u Bileći optuženi su Goran Vujović kao nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, Miroslav Duka kao komandir milicije i Željko Ilić kao policajac.

Vujović i Duka su optuženi da su omogućili i organizovali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zgradu SJB-a i Đačkom domu u Bileći, gdje su ubijani, mučeni i zlostavljani, a Ilić za učešće u fizičkom i psihičkom zlostavljanju, mučenju i ubistvima Bošnjaka i Hrvata.

Svjedok Babić je rekao da se ova grupa ljudi zadržala u Domu zdravlja između deset i 15 dana, te da ih je čuvala policija.

“Čuvani su, siguran sam, zbog bezbjednosti, jer se u to vrijeme kretalo svega i svačega (…) Dva puta su ih posjećivali iz Crvenog krsta”, kazao je Babić i dodao kako pacijenati nisu imali primjedbi i da im je pružena maksimalna pomoć.

On je rekao da su neki od pacijenata mogli otići i ranije, ali da niko nije znao “kuda s njima”, te su “organizovano i samostalno izašli iz bolnice”, a većina ih je napustila prostor bivše Jugoslavije.

Babić je naveo da je ljekar iz hitne službe jednom ili dva puta na poziv policije odlazio pružiti pomoć “nekome ko je bio tamo smješten”.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, Babić je naglasio da ni kod jednog pacijenta nije konstatovan nikakav prijelom.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. oktobar.

Džana Brkanić


This post is also available in: English