Članak

Počelo suđenje Petru Kovačeviću

13. Oktobra 2014.00:00
Suđenje Petru Kovačeviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. u Višegradu, počelo je čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH i Odbrane.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH po četiri tačke optužnice tereti Petra Kovačevića za progon bošnjačkog stanovništva. Na teret mu je stavljeno da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), od maja do augusta 1992. godine učestvovao u zatvaranju, ubistvima, silovanju te uništavanju imovine u velikim razmjerama.

Tužilac Dževad Muratbegović je istakao kako će dokazati da su radnje optuženog Kovačevića bile svjesne, kao i njegovo učešće u širokom i sistematičnom napadu.

Prema optužnici, Kovačević je u augustu 1992. ubio jednog civila u selu Dobrun (općina Višegrad) te silovao dvije žene – zaštićenu svjedokinju S-1 i Fikretu Hajdarević.

Na teret mu je stavljeno da je krajem maja 1992. kao saizvršilac učestvovao u hapšenju Ahmeta Mutapčića i još nekoliko osoba u selu Zlatnik. Nakon toga, ovi uhapšenici su u obližnjem potoku lišeni života od nepoznatih osoba.

Prema optužnici, Kovačević je u selu Zlatnik učestvovao u paljenju kuća porodice Kustura, i tada su život izgubila tri civila.

Kovačevićev branilac Petko Pavlović istakao je da će plan dokaznog postupka Odbrane iznijeti nakon što Tužilaštvo okonča sa svojim dokazima.

On je rekao da dokazi Tužilaštva, kada je u pitanju dokazivanje elemenata zločina protiv čovječnosti, stoje “na klimavim nogama” i da se nada oslobađajućoj presudi.

Također, Odbrana je pozvala Tužilaštvo BiH da podigne optužnice u vezi sa stradanjem srpskih civila i uništavanjem imovine na području općine Višegrad.

Na ovom ročištu Državno tužilaštvo je uložilo četiri materijalna dokaza, među kojima i uvjerenje o učešću optuženog u VRS-u.

Optuženi se brani sa slobode, uz zabranu napuštanja Višegrada i obavezno javljanje u policijsku stanicu.

Prvi svjedok Tužilaštva BiH bit će saslušan 20. oktobra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English