Članak

Leševi na utovarivaču

13. Oktobra 2014.00:00
Na suđenju Goranu Sariću za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je u julu 1995. godine vidio leševe na utovarivaču.

This post is also available in: English

Živorad Lakić je ispričao da je kao policajac iz Bijeljine u julu 1995. godine bio raspoređen da čuva putnu komunikaciju između Konjević Polja i Milića, te da je u blizini bio magacin gdje je vidio da se dovode Bošnjaci.

Svjedok je kazao da su Bošnjake doveli takozvani dezerteri, koji su bili pobjegli u Srbiju, gdje su uhapšeni i vraćeni u BiH, a koji su išli na čišćenje terena iz pravca Konjević Polja prema Bratuncu.

On je naveo da su dezerteri imali plave pancire, ali da ne zna gdje je bilo njihovo sjedište i pod čijom su kontrolom bili.

Prema njegovim riječima, dovedene Bošnjake preuzeli su pripadnici policije Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, koji su ih odveli u magacin.  

Svjedok, kako je naglasio, nije vidio ubistva tih ljudi, ali je vidio jednog vojnika, čuo rafalnu paljbu, a potom vidio leševe u utovarivaču.

“Ti leševi su ubijeni od strane pripadnika vojske”, kazao je Lakić, dodavši da je taj vojnik došao jednim od autobusa.

Prema procjeni svjedoka, na utovarivaču je bilo deset do 15 Bošnjaka koji su dovedeni u magacin.   

Lakić je rekao kako se ne sjeća da je u istrazi 2009. godine kazao da su momci iz specijalne policije dovodili u magacin zarobljenike, te da su pripadnici vojske dolazili u večernjim satima i ubijali ih.

“Meni je ovo sve strano, da li su vadili iz konteksta, nisam pročitao izjavu”, kazao je svjedok.

Na pitanje Odbrane je rekao da je Sarića poznavao 1995. godine, ali ga nije vidio u Konjević Polju.  

Sarić je optužen da je, kao komandant Specijalne brigade policije, izdao naredbu pripadnicima policije da osiguravaju putnu komunikaciju Bratunac – Konjević Polje, te zarobljavaju Srebreničane koji su šumom pokušavali doći na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

Nastavak suđenja zakazan je za 20. oktobar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English