Članak

Civili štićeni od borbenih dejstava

13. Oktobra 2014.00:00
Svjedok Odbrane Ratka Mladića ispričao je na suđenju pred Haškim tribunalom da su u rogatičku školu “Veljko Vlahović” bili smješteni civili svih nacionalnosti kako bi se zaštitili od borbenih dejstava.

This post is also available in: English

Odgovarajući na pitanja Mladićeve Odbrane, Milenko Janković, bivši komandir Rogatičke čete, izjavio je da nikada nije bilo u školi “Veljko Vlahović”, ali da je od vojnika koji su bili na obezbjeđenju saznao ko je tu bio.

“U školi ‘Veljko Vlahović’ bili su smješteni civili kako muslimanske, tako i drugih nacionalnosti, zbog njihove zaštite u vrijeme borbenih dejstava koja su se dešavala na području opštine Rogatica. Tu je bio i moj ujak sa svojom suprugom te moj rođak Veljko… I sigurno je bilo i više porodica za koje ne mogu da se sjetim”, rekao je svjedok.

Na pitanje Sudskog vijeća zbog čega je škola obezbjeđivana, Janković je odgovorio da se to radilo kako se ne bi desio neki eksces.

“Bilo je tad porodica koje su izgubile svoje članove, pa da ne bi došlo do odmazde. Iz tih razloga se dežuralo tu”, kazao je on, dodavši kako nema saznanja da je iko od ljudi koji su bili u ovom objektu ubijen.

Mladiću se sudi da je, kao komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu Bošnjaka i Hrvata iz 15 općina pod kontrolom srpskih snaga, među kojima je bila i Rogatica.

Janković je posvjedočio da je na području Rogatice bila zajednička Teritorijalna odbrana (TO) te da je u njegovoj jedinici bilo i pripadnika bošnjačke nacionalnosti.

“Podjelom opštine na srpsku opštinu i muslimansku opštinu, automatizmom je došlo i do podjele policije i TO. Srpska TO je naoružavala srpsko stanovništvo, uključujući i jedan broj muslimana koji su se vezali za srpski živalj”, pojasnio je on.

Odgovarajući na pitanja Haškog tužilaštva, svjedok je rekao da mu nije poznato da je na području Rogatice osim škole “Veljko Vlahović” i objekta “Rasadnik” postojalo još sabirnih centara. Na pitanje da li je viđao zatvorenike kako obavljaju radove, Janković je odgovorio da su se oni dobrovoljno javljali da idu na rad.

Na početku suđenja Odbrana je saslušala i Miladina Gagovića, bivšeg komandira čete Fočanske brigade. U izjavi datoj Odbrani, Gagović je kazao da su sukobi u Foči počeli u aprilu 1992. godine. Dodao je da su jedinice koje su u tome učestvovale bile organizovane po principu TO-a, te da u to vrijeme u Foči nije postojala VRS.

Gagović je izjavio i da je bošnjačko stanovništvo napuštalo Foču i prije sukoba, a da je najveći dio otišao prema Goraždu po početku borbi. Haško tužilaštvo nije ispitivalo ovog svjedoka.

Suđenje se nastavlja sutra, 14. oktobra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English