Članak

Neriješen problem “Silosa”

2. Oktobra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, bivši ministar pravde Vlade Republike i Federacije BiH rekao je da zaključci ministarstva o rješenju problema zatvorenika u “Silosu” nikada nisu realizovani.

This post is also available in: English

Svjedok Mato Tadić, koji je u ljeto 1994. godine imenovan na mjesto ministra pravde, odgovarajući na pitanja Odbrana kazao je da je, nakon upoznavanja sa problemom zatvora “Silos”, sačinio informaciju koju je uputio Vladi Republike i Federacije BiH.
Odbrana prvooptuženog Mustafe Đelilovića pročitala je dio informacije u kojem se predlaže ukidanje zatvora, završavanje pokrenutih postupaka te, kao treći prijedlog, premještanje zatvorenika u Zenicu ili formiranje posebnog objekta na području općine Hadžići.
Tadić je rekao da je Vlada imenovala tri ministarstva da riješe ovaj problem, ali da ti zaključci nikada nisu sprovedeni.
Za zločine počinjene u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, Tužilaštvo BiH uz Ðelilovića tereti Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera.
Prema optužnici, Hujić je bio upravnik i zamjenik upravnika “Silosa”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u kasarni “Krupa”, a Kalember stražar u “Silosu”. Ostali su bili pripadnici civilne, vojne i policijske vlasti.
Tadić je sa svjedočenjem počeo 18. septembra ove godine, kada je kazao da je tek po dolasku u Ministarstvo pravde saznao za “Silos”, ali da taj objekat nije bio u njegovoj nadležnosti.
Svjedok je potvrdio da je postojao problem, zbog ratnih dejstava, da se ljudi iz “Silosa” transportuju u Sarajevo, gdje je bio nadležni sud. 
“Ja sam čuo da tu ima lica sa prijavama, ali i onih koji su bez toga”, rekao je Tadić.
Na pitanje Sudskog vijeća da li organ koji podnosi krivičnu prijavu sudu ili tužilaštvu može nekoga neograničeno držati u pritvoru, svjedok je odgovorio da ne može.
Suđenje se nastavlja 16. oktobra, saslušanjem novog svjedoka Optužbe.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English