Članak

Iznova kreće suđenje Avdoviću i Vintili

30. Septembra 2014.00:00
Suđenje Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili za zločine počinjene u Sarajevu bit će obnovljeno zbog promjene u sastavu Sudskog vijeća.

This post is also available in: English

“Sudija Ljubomir Kitić, koji je radio u Vijeću, bolestan je, i novi član Vijeća je Halil Lagumdžija. Bez obzira što smo došli gotovo do kraja, morat ćemo glavni pretres početi iznova”, kazala je Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Na upit sutkinje Marenić da li su strane saglasne da se koriste već izvedeni dokazi, tužilac Dževad Muradbegović je odgovorio da je saglasan, dok je Odbrana dala prijedlog za održavanje statusne konferencije.

“Mislim da u ovoj situaciji trebamo unijeti zrnce pameti. Predlažem da se održi statusna konferencija na kojoj će Odbrana ukazati novom sucu na šta treba obratiti pažnju i šta je to što je Odbrani važno. Na taj način ćemo sublimirati dokaze, jer od uvaženog suca ne možemo očekivati da se za 15 minuta uvede u dokaze”, rekao je Vlado Adamović, branilac optuženog Vintile.

Statusna konferencija zakazana je za 14. oktobar.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u martu 2012. godine. Vintila i Avdović su optuženi za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” i na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu.

Tužilaštvo BiH smatra da su srpski civili koji su bili zatvoreni u ovim objektima bili izloženi patnji i mučenju te odvođeni na prisilni rad.

Avdović je, prema optužnici, bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Na upit sutkinje Marenić o mjerama zabrane, Tužilaštvo je zatražilo produženje mjera zabrane jer se “okolnosti nisu promijenile”.

Mirza Kovač, branilac Ramiza Avdovića, kazao je kako “mjere zabrane nemaju smisla jer se nalaze na kraju suđenja”.

Branilac Adamović je rekao kako se “stalno kopiraju obrazloženja o mjerama zabrane”.

“Smatram da se, nakon što se ljudi već tri godine redovno pojavljuju na suđenju, ne moraju više javljati policiji. Uzmite im pasoše, ali ukinite javljanje. Samo im pravite troškove”, obrazložio je Adamović.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English