Članak

Naredne sedmice žalbe na presude za Prozor i Stolac

26. Septembra 2014.00:00
Pred Sudom BiH naredne sedmice biće iznesene žalbe na presude za zločine počinjene u Prozoru te Stocu i Čapljini.

This post is also available in: English

U ponedjeljak, 29. septembra, pred Apelacionim vijećem pojaviće se Željko Jukić, koji je prvostepenom presudom osuđen na 13 godina zatvora za zločine počinjene u Prozoru.

Za srijedu, 1. oktobra, zakazana je žalbena sjednica u postupku protiv Veselka i Ive Raguža, koji su oslobođeni optužbi za zločine u Stocu i Čapljini.

Za utorak, 30. septembra, zakazana su izjašnjenja o krivici Fahrudina Alića, optuženog za zločine u Sarajevu, kao i Ivana Aničića, kojem su na teret stavljeni zločini u Čapljini. Obojica optuženih nastanjena su u drugim državama.

Prvi svjedok Odbrane Josipa Tolića, optuženog za zločine u Odžaku i Brodu, pojaviće se u petak, 3. oktobra.

U ponedjeljak se nastavlja suđenje Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću i Nihadu Bojadžiću, optuženima za zločine u Trusini kod Konjica.

Istog dana biće održano ročište povodom prijedloga za određivanje mjera zabrane Ibri Turajliću, osumnjičenom za zločine u Počitelju, kao i za produženje pritvora Andriji Bjeloševiću, Milanu Saviću, Dušanu Kuzmanoviću, Predragu Markočeviću, Marinku Đukiću, Miroslavu Pijunoviću, Dobrivoju Ćulibrku, Draganu Marjanoviću, Dariju Slavuljici, Saši Gavranoviću, Predragu Subotiću, Vitomiru Deviću i Zoranu Šljuki, osumnjičenima za zločine počinjene u Doboju. 

Novi svjedoci će se u utorak pojaviti na suđenju Bosiljku i Ostoji Markoviću, optuženim za zločine u Kotor-Varoši, Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki i Željku Iliću za zločine u Bileći, te Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili za zločine u Sarajevu. 

Dan kasnije nastavlja se suđenje Harizu Habiboviću, optuženom za zločine u Kladnju, Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću za genocid u Srebrenici, kao Marinku i Zoranu Bjelici, te Novici Tripkoviću za zločine u Kalinoviku.

Za četvrtak, 2. oktobra, zakazani su pretresi na suđenjima optuženima za zločine počinjene na području općine Hadžići – Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu, te Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Šerifu Mešanoviću, Halidu Čoviću i Nerminu Kalemberu.

Istog dana nastavlja se suđenje Indiri Kamerić za zločine počinjene u Brodu, te Ibri Maciću za zločine u Konjicu, a u petak će se novi savjedok pojaviti na suđenju Jasminu Čolomanu, optuženom za zločine u Vitezu.

Naredne sedmice nastavlja se preslušavanje iskaza u obnovljenom postupku Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću za zločine počinjene u Bosanskoj krajini.

Marija Taušan


This post is also available in: English