Članak

Ništa loše o Bojadžiću

25. Septembra 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Jablanici, svjedoci Odbrane su kazali da nikada nisu čuli da je Nihad Bojadžić maltretirao nekoga od pacijenata u ratnoj bolnici u tom gradu.

This post is also available in: English

Svjedok Zaim Sarić je rekao da je tokom rata neko vrijeme boravio u Jablanici kao ljekar u Domu zdravlja.

“Uspostavljali smo ratnu bolnicu u Domu zdravlja. Nije bilo instrumenata i nije bilo lako stvoriti uslove, ali smo se organizovali u hodu”, kazao je Sarić i dodao da su tada pacijenti bili svi, od građana do ranjenih vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH (ABiH).

Kako je naveo svjedok, ljekari su se profesionalno odnosili prema svim pacijentima, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

“Koliko se sjećam, četiri sobe su bile rezervisane za Hrvate. (…) Primijetio sam jednom da se neki mlađi čovjek, mog uzrasta, svađa sa stražarom. Tražio je da vidi pacijenta Iliju Kaleba”, naveo je Sarić i dodao da je udaljio tog čovjeka, koji mu je rekao da je “Zukin”.

Na pitanje Odbrane, svjedok je kazao da nije čuo da je neki od pacijenata maltretiran, i da bi on znao da jeste. Također je rekao da nikada nije čuo da je neki pripadnik jedinice “Zulfikar” iščupao infuziju nekom pacijentu.

“I da jeste, taj pacijent ne bi bio životno ugrožen, jer ne može doći do krvarenja opasnog po život”, naveo je svjedok.

Sarić je dodao da je poznavao optuženog Nihada Bojadžića, ali da ga nikada nije vidio u bolnici. On ne isključuje mogućnost da je Bojadžić dolazio, ali tvrdi da ga on lično nije vidio.

“Samo sam čuo da je Nihad Bojadžić pomagao drugim ljudima”, naveo je Sarić.

Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” ABiH, optužen je da je u drugoj polovini 1993. mučio, seksualno zlostavljao i silovao osobe hrvatske nacionalnosti zatvorene u Muzeju “Bitka na Neretvi” u Jablanici, te Rogića kućama u Donjoj Jablanici. Osim toga, sudi mu se i za druge zločine počinjene u Jablanici 1993. godine.

Na ovom ročištu svoje iskaze su dale svjedokinje Merima Džino i Zijada Babić, koje su u Ratnoj bolnici Jablanica radile kao medicinske sestre.

Obje svjedokinje su kazale da poznaju optuženog Bojadžića, te da su ga povremeno viđale u bolnici, kada je obilazio ranjene pripadnike jedinice “Zulfikar”. Na pitanje da li je on tada bio obrijan ili ne, one nisu mogle odgovoriti.

Džino i Babić su rekle da nije moguće da je Bojadžić ili neko drugi maltretirao pacijente “drugih nacionalnosti”, koje su, prema njima, čuvali pripadnici Vojne policije.

“Da je bio neki eksces, čula bih za to na primopredaji smjene”, navela je Džino, dodavši da su ranjenici HVO-a bili smješteni u najbolji dio bolnice.

Suđenje se nastavlja 16. oktobra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English