Članak

Marićevi udarci pištoljem

25. Septembra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Prozoru, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da ga je optuženi Nikola Marić 1993. godine u atomskom skloništu preduzeća “Unis” udarao pištoljem po glavi.

This post is also available in: English

Ibrahim Husić je ispričao da je sa 14 muškaraca zatvoren u atomsko sklonište 8. augusta 1993. godine, a poslije nekoliko dana je došao optuženi Marić s bratom i još jednim muškarcem.
Zatvorenici su bili postrojeni, a nakon što je jednog od njih izudarao pištoljem, optuženi je, kako je kazao svjedok, došao i do njega.
“Udarao me Nikola Marić tim pištoljem, uglavnom po glavi”, rekao je Husić i dodao da je Marić pripadao “Kinder vodu” Hrvatskog vijeća obrane (HVO).
Marić je optužen da je od novembra 1992. do oktobra 1993. godine počinio zločine nad Bošnjacima na način da je učestvovao u ubistvima, mučenjima i drugim nečovječnim djelima na području Prozora.
Na ovom ročištu je iskaz dao i zaštićeni svjedok kojem je dodijeljen pseudonim S-22. On je ispričao da je bio u atomskom skloništu kada je došao Marić sa bratom, istaknuvši da su se ponašali kao inspektori. Svjedok je kazao da ga je optuženi dva puta udario.
“Ja sam dobio jedno dva šamara”, rekao je svjedok i napomenuo da ga je više udarao Marićev brat.
Svjedok je kazao da se optuženi “više pročuo” početkom rata, dodavši da su mu nadimci bili Nidžo i Kobra.
Suđenje se nastavlja 16. oktobra.

Amer Jahić


This post is also available in: English