Članak

Direktorova saznanja o ubistvima

24. Septembra 2014.00:00
Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid počinjen u Srebrenici, nekadašnji direktor fabrike “Birač” (općina Zvornik), kazao je kako je “mnogo kasnije” čuo za ubistva izvršena na obližnjoj brani.

This post is also available in: English

Jovan Ivanović, svjedok Tužilaštva BiH, rekao je da je direktor “Birača” postao sredinom 1994. godine, ali da u ratu nije išao na branu koja je bila u sklopu fabrike.

Svjedok se složio sa tužiocem Predragom Tomićem da je fabrika “Birač” bila od strateškog značaja. Svjedoku su predočene dvije fotografije brane, ali on na njima nije ništa prepoznao.

“Brana nije nešto što bi moglo bilo kako da se ugrozi”, kazao je svjedok.

Ivanović je dodao da je fabrika raspolagala građevinskim mašinama koje je i vojska koristila za svoje potrebe, a da prethodno nije morao biti o tome obaviješten.

Na pitanje da li mu se neko obraćao u vezi sa kopanjem na brani, svjedok je odgovorio: “Ja nisam znao da se tu išta radi.”

Svjedoci su na ranijim ročištima kazali da su građevinskim mašinama na brani bile iskopane jame u koje su zatrpani ubijeni Srebreničani.

Stanišiću i Miloševiću sudi se za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod Petkovaca. Zarobljenici su, navodi se u optužnici, na branu prevezeni iz škole.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Milošević njegov zamjenik.

Suđenje se nastavlja naredne srijede, 1. oktobra.

Amer Jahić


This post is also available in: English