Članak

Optuženi bio vozač i mehaničar

23. Septembra 2014.00:00
U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, prvi svjedoci Odbrane su kazali da je optuženi Aleksandar Cvetković bio vozač i da nije učestvovao u diverzantskim akcijama.

This post is also available in: English

Ratko Tomić je ispričao da je bio mobilisan kao stražar u bazi Desetog diverzantskog odreda u Dragasevcu (općina Vlasenica). U Odredu su, kako je naveo, bili pripadnici svih nacionalnosti. U Vlaseničkom vodu, kome je pripadao, vladala je, kako je istakao, dobra atmosfera i svi su se slagali.

“Glavni štab Vojske Republike Srpske (VRS) je izdavao naredbe, a Mišo Pelemiš, komandir Odreda, određivao je ko će ići na teren“, naveo je Tomić i dodao kako čuvari nisu nikada slani u akcije.

Za optuženog Aleksandra Cvetkovića svjedok je rekao da je bio vozač i mehaničar, ali je bio povlašten u jedinici zbog statusa njegovih roditelja na tom području. Prema svjedoku, vozači nisu dužili puške.

“On nije učestvovao u akcijama. (…) Išao je često u Srbiju po pomoć za vojsku”, kazao je Tomić, dodavši da Cvetković nije išao u operaciju “Srebrenica tunel” jer se, kako se sjeća, tada vratio iz Srbije, 12. ili 13. jula.

Odgovarajući na pitanje predsjedavajućeg Vijeća Darka Samardžića, svjedok je rekao da se sjeća baš tog datuma jer je tada bio na straži, ali se nije mogao sjetiti ko je išao na teren ili bio u bazi 16. jula, kada je također bio na straži.

Tomić je dodao da je Cvetković inače bio dobar, komunikativan i volio se šaliti. On se sjeća da se sukobio sa Draženom Erdemovićem zbog njegove žene, kojoj je Cvetković vozio drva u Bijeljinu.

Za ubistva preko 900 Bošnjaka počinjena na Vojnoj ekonomiji Branjevo u julu 1995. godine, Tužilaštvo BiH tereti i Aleksandra Cvetkovića, bivšeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS-a.

Nakon priznanja krivice za zločine na Branjevu, Erdemović je osuđen na pet godina zatvora, a kaznu je odslužio 2000. godine. 

Na suđenju održanom 18. marta 2014. pročitan je iskaz Dražena Erdemovića, u kome je naveo da je Cvetković bio među osmoricom pripadnika Desetog diverzantskog odreda koji su učestvovali u strijeljanju bošnjačkih zarobljenika s područja Srebrenice.

Drugi svjedok na ovom suđenju bio je Milosav Tomić, koji je kazao da je bio vozač u Desetom diverzantskom odredu, skupa sa, među ostalima, i Aleksandom Cvetkovićem.

On je pojasnio da vozači nisu učestvovali u diverzantskim akcijama, te da im je bila dužnost da odvezu vojsku na zadatak, sa kojim nisu bili upoznati, i vrate je sa istog.

Tomić je naveo da nijedan vozač nije išao na Srebrenicu, niti Branjevo, a za Cvetkovića je rekao da je imao povlastice i često bio u Beogradu, čak i na utakmicama “Zvezda” – “Partizan”. “Znam da Cvetković”, kazao je svjedok, “nije dužio pušku, a rijetko je nosio pištolj.” 

“Znam za sukob Erdemovića i Cvetkovića oko gospođe Erdemović. Navodno se Cvetković kod nje zadržavao kad je vozio drva. Erdemović je rekao, kako se pričalo, da će mu se osvetiti”, prisjetio se Tomić, istaknuvši da su kružile razne priče i anegdote o optuženom. 

Suđenje se nastavlja 14. oktobra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English