Članak

Obnovljeno suđenje Goranu Sariću

23. Septembra 2014.00:00
Preslušavanjem iskaza svjedoka Tužilaštva BiH počelo je obnovljeno suđenje Goranu Sariću, optuženom za zločin počinjen u sarajevskom naselju Nahorevo.

This post is also available in: English

Azra Miletić, predsjedavajuća Apelacionog vijeća Suda BiH, kazala je da će tokom obnovljenog postupka Vijeće preslušati iskaze 15 svjedoka, dok su Tužilaštvo i Odbrana ranije kazali da nemaju novih dokaza.

Tužiteljica Marijana Čobović nije iznosila uvodnu riječ, samo je kratko rekla da će Tužilaštvo dokazati da je optuženi počinio djelo za koje se tereti, dok je Odbrana kazala da ostaje kod uvodne riječi koju je ranije iznijela.

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je 30. juna prvostepenu presudu kojom je Goran Sarić osuđen na 14 godina zatvora za zločin počinjen u sarajevskom naselju Nahorevo.

Sarić je u augustu 2013. proglašen krivim da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti u Srpskoj opštini Centar, nadzirao i učestvovao u razdvajanju tri grupe muškaraca koji su bili u psihijatrijskoj bolnici Jagomir, nakon što su tu zatvoreni 19. juna 1992. godine.

Prvostepeno vijeće je zaključilo da je dio zatočenika upućen na područje pod kontrolom Armije BiH (ABiH), 29 ih je odvedeno u logore u Vogošći, dok je treća grupa ostavljena, a njihova tijela su pronađena na lokalitetu Skakavca.

Na početku ovog suđenja, Vijeće je saopštilo kako ga je tužiteljica obavijestila da “mijenja činjenični opis optužnice”. Sutkinja Miletić je rekla da je to nepotrebno jer se izmjena odnosi na tačku optužnice koje je optuženi oslobođen, a na koju se Tužilaštvo nije ni žalilo.

Miletić je pojasnila i kako Sudsko vijeće u ovom postupku ne razmatra optužnicu, već prvostepenu presudu.

Obnovljeno suđenje je počelo preslušavanjem iskaza Ibre Pandžića i Nahida Kožljaka.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English