Članak

Predloženo produženje pritvora Ičanoviću

22. Septembra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora Hasanu Ičanoviću, optuženom za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Velike Kladuše krajem 1994. godine.

This post is also available in: English

Odbrana je predložila da se pritvor zamijeni mjerama zabrane, a nakon iznošenja podataka o teškom zdravstvenom stanju optuženog, Optužba se saglasila da se Ičanoviću odredi kućni pritvor.

Tužiteljica Vedrana Mijović zatražila je produženje pritvora zbog opasnosti od bjekstva, kazavši da optuženi osim bosanskohercegovačkog ima državljanstvo Republike Hrvatske, u kojoj ima bliskog srodnika, te da mu roditelji žive u Njemačkoj.

Državno tužilaštvo tereti Ičanovića da je, kao zapovjednik 505. brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), na području Velike Kladuše ubio i zlostavljao ratne zarobljenike.

Kako je navedeno u optužnici, Ičanović je krajem 1994. na području Latića glavice, u blizini Velike Kladuše, ubio dvojicu ratnih zarobljenika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NO APZB) te kundakom tukao druge zarobljenike.

Sud BiH je optužnicu potvrdio 18. septembra.

Branilac Sulejman Kadić predložio je da Sud pritvor zamijeni mjerama zabrane, naglasivši da je optužni teškog zdravstvenog stanja, kao i da je zadobio tešku povredu ruke, zbog čega mu je potrebna fizikalna terapija.

“Predlažem da mu se zabrani kratenje, da mu se izrekne mjera svakodnevnog javljanja policijskoj upravi, oduzmu putne isprave, zabrani kontaktiranje sa svjedocima”, kazao je Kadić, koji je istakao da je saglasan da se optuženom odredi i kućni pritvor.

Sud će odluku donijeti naknadno.

Ičanović je uhapšen krajem augusta, od kada se nalazi u pritvoru.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English