Članak

Nakon obilaska terena dodatni dokazi Tužilaštva

19. Septembra 2014.00:00
U nastavku suđenja Vehidu Subotiću za zločin počinjen u selu Dusina (Zenica), prezentovan je videosnimak obilaska lica mjesta, nakon čega je Tužilaštvo BiH predložilo dva dodatna svjedoka.

This post is also available in: English

Obilasku lica mjesta u selu Dusina prisustvovali su članovi Sudskog vijeća, tužiteljica, optuženi, braniteljica i svjedoci Asim i Eset Baručija, te Milica Kegelj, koji su se prethodno kao svjedoci Tužilaštva BiH pojavili u sudnici. Oni su na licu mjesta objasnili gdje su se nalazili i šta se dešavalo u januaru 1993. godine.

“Svjedokinja Milica Kegelj se naknadno sjetila da su ispred kuće Stipe Kegelja, u kojoj se srela sa optuženim Subotićem, bili Almedin i Almir Čago. Predlažem da ispitamo jednog od njih dvojice, jer je ta osoba čitala imena ljudi koji su izvedeni ispred kuće”, kazala je tužiteljica Slavica Terzić.

Zoran Božić, predsjedavajući Sudskog vijeća, rekao je Tužilaštvu da ispita oba svjedoka, pa će na narednom ročištu biti saslušani Almedin i Almir Čago.

Na snimku se Milica Kegelj prisjetila kako je sa mamom i ostalim civilima bila zatvorena u kući Stipe Kegelja, te da je razgovarala sa “osobom koja ima stakleno oko”.

“Prošle su 23 godine. Da li je to ova osoba što je sa nama ovdje ili nije, ne mogu reći”, kazala je svjedokinja Milica Kegelj prilikom obilaska lica mjesta.

Optužnica tereti Subotića, bivšeg pripadnika Drugog bataljona pri Sedmoj muslimanskoj brigadi Armije BiH (ABiH) da je, zajedno sa drugim pripadnicima bataljona, upao u selo Dusina, naredio da se zarobi oko 40 civila, te nekoliko razoružanih vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a potom izdvojio osam civila hrvatske nacionalnosti, sproveo ih do jedne kuće, te naredio pripadnicima čete da ih ubiju.

Svjedok Esad Baručija je pokazao svoju kuću u selu Dusina, odakle je sa terase gledao vojnike koji odvode civile prema Lašvi.

Asim Baručija je posvjedočio kako su ga, kao direktora škole u Lašvi, zvali da otključa prostorije u koje su dovedeni i zatvoreni civili i pripadnici HVO-a.

“Bilo je oko stotinjak ljudi. Kasnije su muškarci odvedeni odatle”, kazao je Baručija.

Suđenje se nastavlja 7. oktobra.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English