Članak

Povjerljivi dokumenti nacionalne bezbjednosti

18. Septembra 2014.00:00
Suđenje Ratku Mladiću u Haagu nastavljeno je saslušanjem zaštićenog svjedoka GRM-246, koji je rekao da je imao saznanja o djelovanju muslimanskih snajperista na dio Sarajeva pod kontrolom Armije BiH (ABiH), te da je incident na pijaci Markale isceniran.

This post is also available in: English

Svjedočenje GRM-246 je skoro u potpunosti bilo zatvoreno za javnost, a na kraćem dijelu suđenja koji je bio otvoren, svjedoku su predočavani dokumenti o sarajevskom ratištu, od kojih je neke sačinila Služba nacionalne bezbjednosti.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, GRM-246 je rekao da su postojale informacije o djelovanju muslimanskih snajperista na Željezničkoj stanici na dio Sarajeva pod kontrolom ABiH, “uglavnom kad se nešto važno dešavalo”, kako bi se optužila srpska strana.

On je na osnovu predočenih dokumenata naveo i kako je napad na pijacu Markale, u kojem je život izgubilo 70 građana, bio namješten. Predsjedavajućeg sudskog vijeća Alphonsa Orieja posebno su interesovali dokazi za ovu tvrdnju.

“Na snimku se vidi kako jedan stručnjak za kontradiverzionu zaštitu ulazi u jedan od haustora. Na to je upućivalo i to što nema razvaljenih stolova, nema krvi…”, kazao je GRM-246 i dodao da su postojale informacije o dovoženju leševa iz hladnjača.

Ovi podaci, kako je naveo, dobijani su iz više izvora – od ljudi koji su prebjegli i međunarodne zajednice.

Unakrsno ispitivanje ovog svjedoka biće nastavljeno sutra, 19. septembra.

Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), optužnica tereti za kampanju terorisanja građana Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima. U optužnici se navodi da su sa položaja srpskih snaga dva puta ispaljeni projektili na Markale. U februaru 1994. godine, stradalo je više od 60 građana, a u avgusta 1995. je ubijeno 43 ljudi.

Mladiću se sudi i za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Marija Taušan


This post is also available in: English