Članak

Bojadžić s bradom

18. Septembra 2014.00:00
Na suđenju Nihadu Bojadžiću za zločine počinjene u Jablanici, trojica svjedoka Odbrane su kazala da je optuženi u septembru i oktobru 1993. godine bio mršav i imao bradu.

This post is also available in: English

Ratni reporter sarajevskog “Oslobođenja” Šefko Hodžić je ispričao da je 1. septembra 1993. otišao u Jablanicu kako bi izvještavao sa hercegovačkog ratišta, gdje je vidio optuženog Bojadžića.

Hodžić je rekao da je Bojadžića više puta fotografisao u tom periodu i da je uvijek imao bradu, te bio dosta mršaviji.

Nekoliko svjedoka Državnog tužilaštva su kazali da u augustu i septembru 1993. nisu na Bojadžićevom licu primijetili ništa specifično, te da je bio krupniji i dobro razvijen.  

Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), optužen je da je u drugoj polovini 1993. godine mučio, seksualno zlostavljao i silovao osobe hrvatske nacionalnosti zatvorene u Muzeju “Bitka na Neretvi” u Jablanici, te Rogića kućama u Donjoj Jablanici.

Svjedok Hodžić je rekao i da je jedne prilike u septembru u Jablanici vidio kako njemu nepoznati pripadnici ABiH tuku hrvatske zatočenike, nakon čega je Bojadžić došao i otjerao ih.

“Kasnije mi je rekao da je napravio zapisnik o tome”, naveo je Hodžić.

Na ovom ročištu u Bojadžićevu korist je svjedočio i Zijat Mušić, bivši zamjenik komandanta samostalnog bataljona Drežnica ABiH, koji je kazao da je optuženog vidio nekoliko dana nakon 6. augusta 1993. u Drežnici.

“Nakon tog datuma dio jedinice ‘Zulfikar’ je došao kao ispomoć i tada sam ga viđao. Izgledao je mršavije i imao je bradu”, izjavio je Mušić.

O Bojadžićevom boravku u Drežnici je svjedočio i Omer Pinić, bivši načelnik saniteta samostalnog bataljona u Drežnici, koji je potvrdio da je optuženi u tom periodu imao bradu.

“Izgledao je vidno zabrinut i iscrpljen. Bio je neuredan i zapušten i imao je bradu i bio dosta mršaviji”, rekao je Pinić.

Suđenje se nastavlja 25. septembra.

Denis Džidić


This post is also available in: English