Članak

Podignuta optužnica za zločine u Mostaru

17. Septembra 2014.00:00
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv petorice nekadašnjih pripadnika Armije BiH (ABiH) za zločine nad hrvatskim civilima počinjene tokom 1993. na području općine Mostar.

This post is also available in: English

Enes Ćurić, Ibrahim Demirović zvani Hećim, Samir Kreso, Habib Čopelj i Mehmed Kaminić zvani Zaim nepotvrđenom optužnicom se terete da su učestvovali u zlostavljanju preko stotinu civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bio veći broj malodobne djece, žena, staraca, kao i žena u poodmakloj trudnoći, a koje su bile zatvorene u objektima za zatočenje u mjestu Potoci.

“U optužnici se navodi da su tijekom nezakonitog zatočenja zatočenici mučeni, premlaćivani, zlostavljani, držani u nečovječnim uvjetima, izgladnjivani, nanošene su im teške tjelesne i psihičke ozljede koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava, te su tjerani u živi štit i na prinudne radove, u kojima je ubijeno više osoba”, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, a svi osumnjičeni se brane sa slobode.

Ćurić, Demirović, Kreso i Čopelj su uhapšeni krajem augusta ove godine, te je za njih zatražen pritvor, ali je Državni sud odbio taj zahtjev i pustio ih na slobodu uz mjere zabrane.

Denis Džidić


This post is also available in: English