Članak

Naredne sedmice Adamović i Lukić pred Trećestepenim vijećem

12. Septembra 2014.00:00
Sljedeće sedmice će se pred Trećestepenim vijećem Suda BiH pojaviti Marko Adamović i Boško Lukić, optuženi za zločine u Ključu.

Na sjednici zakazanoj za četvrtak, 18. septembar, planirano je iznošenje žalbi na drugostepenu presudu kojom je Adamović osuđen na 22, a Lukić na 14 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen u Ključu.

S obzirom da su prvostepenom presudom u maju 2011. oslobođeni krivice, a drugostepenom u decembru 2013. godine osuđeni, strankama je omogućeno da podnesu žalbu Trećestepenom vijeću.

U ponedjeljak, 15. septembra, planirano je da se o krivnji izjasni Drago Samardžija, optužen za zločine počinjene na području Ključa 1992. godine.

U utorak, 16. septembra, Odbrana Ljubomira Tasića, optuženog za zločin u Višegradu, iznijet će završnu riječ. Zajedno s Tasićem, za zločin u Višegradu optuženi su Predrag Milisavljević i Miloš Pantelić.

Naredne sedmice nastavljaju se suđenja optuženima za genocid u Srebrenici – u ponedjeljak Goranu Sariću, a u srijedu, 17. septembra, Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću.

Novi svjedoci Tužilaštva će u ponedjeljak biti saslušani na suđenju Savi Tepiću, Dušku Vujičiću, Dušku Maksimoviću, Dragoslavu Bojiću, Radojku Keveroviću, Radu Škoriću i Iliji Kurušiću, optuženima za zločine počinjene u Kotor-Varoši.

Istog dana, nastavak suđenja zakazan je i Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću i Nihadu Bojadžiću, optuženima za zločine počinjene u Trusini kod Konjica, te Draganu Šekariću za zločine u Goraždu i Višegradu.

U utorak se nastavljaju suđenja Oliveru Krsmanoviću za zločine u Višegradu, Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili za zločine počinjene u Sarajevu, te Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Ivanu Mediću, Edibu Buljubašiću i Marini Grubišić-Fejzić, optuženima za zločine u Dretelju.

Novi svjedoci Tužilaštva BiH bit će saslušani u utorak na suđenju Bosiljku i Ostoji Markoviću za zločine u Kotor-Varoši, kao i Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki, Željku Iliću i Neđeljku Kuljiću, optuženima za zločine počinjene u Bileći.

U srijedu će biti nastavljeno suđenje Goranu Popoviću, optuženom za zločine u Višegradu, Marinku i Zoranu Bjelici te Novici Tripkoviću za zločine u Kalinoviku.

Dan kasnije nastavlja se suđenje Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Neziru Kaziću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu za zločine počinjene na području općine Hadžići; Nihadu Bojadžiću za zločine u Jablanici; Nikoli Mariću za zločin počinjen u Prozoru; kao i Indiri Kamerić, optuženoj za zločine u Bosanskom Brodu.

Suđenja Ibri Maciću, optuženom za zločine u Konjicu, te Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću, opuženima za zločin u Kladnju, bit će nastavljena u petak, 19. septembra.

U petak će biti nastavljena i suđenja Josipu Toliću za zločine u Odžaku i Bosanskom Brodu, Jasminu Čolomanu za zločin u Vitezu, i Vehidu Subotiću za zločin u Zenici.

Obnovljeno suđenje Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću za zločine počinjene u Bosanskoj krajini također se nastavlja iduće sedmice.

Albina Sorguč