Članak

Pucanje u leđa i glavu

10. Septembra 2014.00:00
U nastavku suđenja Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid počinjen u Srebrenici, pročitan je iskaz svjedoka koji je preživio masovno pogubljenje na brani kod sela Petkovci (općina Zvornik) u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Svjedok, kojem je u ovom postupku dodijeljen pseudonim SM-101, naveo je u svjedočenju u Haškom tribunalu da su ga u Petkovce sa grupom zarobljenika srpski vojnici doveli 14. jula 1995. godine sa stadiona u mjestu Nova Kasaba.   

Prema procjeni svjedoka, kako stoji u iskazu, u školi u Petkovcima je bilo između 1.500 i 2.000 Srebreničana koji su bili vezani. On je ispričao da je u holu škole vidio ubijene Srebreničane. Naveo je i da su srpski vojnici izvodili muškarce iz učionica, nakon čega je čuo rafale oko škole.

Svjedok je, kako je ispričao u Haškom tribunalu, bio u grupi muškaraca koji su izvedeni iz škole i uvedeni u kamion, nakon čega su prevezeni do brane u blizini sela.

“Samo sam čuo: ‘Deset neka siđe… pet neka dođe’, naveo je svjedok, te dodao da je po silasku sa kamiona vidio mrtve ljude.

Grupi u kojoj je bio, kako je kazao, naređeno je da se postroji u red, nakon čega su srpski vojnici počeli pucati po njima.

“Uperili su puške, jedan kaže: ‘Lezite dolje na zemlju!’ Pucali su nam u leđa i glave”, stoji u svjedokovom iskazu.

On je dodao da je vidio još jedog muškarca koji je preživio masovno pogubljenje, jer su srpski vojnici, kako je rekao svjedok, vjerovali da su mrtvi, a 18. jula su se domogli teritorije pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

Stanišiću i Miloševiću sudi se za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod Petkovaca. Zarobljenici su, navodi se u optužnici, na branu prevezeni iz škole.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) sa sjedištem u Petkovcima, a Milošević njegov zamjenik.

U slučaju da je svjedok u sudnici, Odbrana bi zatražila da pogleda optužene, te da kaže je li ih negdje vidio. Također bi svjedoka pitala da li ima saznanja o Šestom bataljonu.

Suđenje se nastavlja 17. septembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English