Članak

Silovanja u mjestu Orahova prijavljena 1992.

9. Septembra 2014.00:00
Na suđenju Bosiljku i Ostoji Markoviću za silovanje, bivši referent za obavještajne poslove 122. pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) je izjavio da je 1992. godine obaviješten o silovanju dvije ženske osobe hrvatske nacionalnosti iz mjesta Or

This post is also available in: English

ahova (općina Kotor-Varoš).

Milorad Kalamanda, koji je iskaz dao u korist Tužilaštva BiH, kazao je da ga je oficir za vezu Zdravko Pejić obavijestio da su se desila silovanja i da mu je s tim u vezi spomenuo tri prezimena: Cicmanović, Marković i Božić.
   
Svjedok je naveo da je potom razgovarao sa Predragom Cicmanovićem, koji je njemu i Pejiću rekao: “Teretite mene, a gdje su vam Marković i Božić.”

Kalamanda je potvrdio da je u iskazu koji je dao u aprilu Tužilaštvu BiH precizno naveo da mu je Cicmanović tada kazao: “Teretite samo mene, a u tome su učestvovali Bosiljko i Ostoja Marković i Mirko Božić.”

Svjedok je također potvrdio da je u izjavi koju je dao u decembru 2011. godine Centru javne bezbjednosti Banja Luka potvrdio kako je čuo da su vojnici komentarisali da su to počinili Bosiljko i Ostoja Marković, te Marko Božić.

Na pitanje Optužbe da li je jedna od silovanih bila maloljetna osoba, svjedok je odgovorio: “Mislim da jeste”, a kasnije je na pitanje Odbrane pojasnio da je saznanja da se radilo o maloljetnoj osobi dobio četiri do pet dana nakon razgovora sa Cicmanovićem.     

Odgovarajući na pitanje Odbane zašto je razgovarao samo sa Cicmanovićem o silovanjima, svjedok je kazao da je jedino njega lično znao.

Svjedok je ranije rekao da je Markoviće i Božića poznavao samo iz viđenja.

Tužilaštvo BiH tereti Bosiljka i Ostoju Markovića, bivše pripadnike Kotorvaroške brigade Vojske Republike Srpske (VRS), da su silovali maloljetnu osobu na području općine Kotor-Varoš.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. septembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English