Članak

Ubistva u Kotor-Varoši

8. Septembra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da ga je tokom zatočenja 1992. godine tukao optuženi Duško Vujičić, koji je zatvorenike tjerao da pjevaju “četničke” pjesme.

This post is also available in: English

Ahmet Čirkić je ispričao da je od juna 1992. godine u zgradi Teritorijalne odbrane (TO) u Kotor-Varoši bio pritvoren sa drugim osobama, među kojima su bili i Stipo Puškarić, Azem Bitić, KV-7 i KV-14.
On je kazao da su u zatvor često dolazili izvjesni Zdravko Pejić i Duško Vujičić, koji mu je rekao da mu je ubio brata, a potom ga udario nekoliko puta nogom u glavu.
“On se pompezno najavljivao. Naređivao je da pjevamo četnike pjesme poput ‘Vrati se, vojvodo’ i tražio da ga oslovljamo sa ‘Vojvodo’”, kazao je Čirkić odgovarajući na pitanje Tužilaštva o optuženom Vujičiću.
Prema Čirkiću, uslovi u zatvoru su bili nehumani, hrane ili nije bilo ili su zatvorenici dobijali ostatke obroka od vojske, u kojima su se nerijetko nalazili čikovi cigareta. Čirkić je rekao i da su zlostavljani zatvorenici skrivani da ih ne bi registrovao Crveni krst.
Čirkić je kazao kako pamti nekoliko smrtnih slučajeva iz zatvora, a među njima i smrt Avde Vilića, čiji su se krici čuli iz hodnika cijelu večer, da bi ujutro njegovo tijelo osvanulo na klupi.
“Tijelo Avde Vilića je, zajedno sa još nekim stražarima i vjerovatno uz neke zatvorenike, iznio KV-13”, prisjetio se Čirkić, čije je ispitivanje počelo 18. augusta.
Tužilaštvo BiH je kao dokaze uvelo nekoliko dokumenata i ranijih izjava ovog svjedoka. Jedan od dokaza je i fotoalbum u kome je svjedok prepoznao “Duška Vujičića, Radenka Keverovića i Duška Maksimovića”.
Duško Vujičić, Duško Maksimović i Radojko Keverović su optuženi, zajedno sa Savom Tepićem, Dragoslavom Bojićem, Radom Škorićem i Ilijom Kurušićem, da su 1992. godine učestvovali u progonu Bošnjaka i Hrvata iz njihovih kuća, te zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima.
Prema optužnici, Tepić je bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Kotor-Varoši, Bojić komandir policijske stanice, Vujičić, Maksimović, Škorić i Keverović su bili policajci, dok je Kurušić bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).
Odgovarajući na pitanja Odbrane optuženog Vujičića, svjedok Čirkić je negirao da je ikada posjedovao oružje, kako se navodilo u jednoj od njegovih ranijih izjava.
Čirkić je prilikom unakrsnog ispitivanja pojasnio da su mnogi ljudi tada imali nadimak “Vojvoda”, a ne samo Vujičić.
Optuženi Radojko Keverović je pitao svjedoka da li ga je on ikada udario tokom zatočeništva, što je svjedok negirao.
Suđenje se nastavlja 15. septembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English