Članak

Svjedok kažnjen sa 20.000 KM

8. Septembra 2014.00:00
Sud BiH kaznio je sa 20.000 KM svjedoka Tužilaštva BiH koji nije htio da svjedoči na suđenju za zločin počinjen u Goraždu i Višegradu.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće na suđenju Draganu Šekariću je na sjednici zatvorenoj za javnost, kao i bez prisustva tužioca i branioca, saslušalo razloge odbijanja svjedočenja zaštićenog svjedoka S-4.

“Vijeće je saslušalo ovog svjedoka i on je rekao kako je ugrožena bezbjednost njegove porodice, te da zato ne želi da svjedoči”, kazala je Mira Smajlović, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Ona je rekla kako je Vijeće ponudilo svjedoku dodatne mjere zaštite – da svjedoči iz druge prostorije, da optuženi bude udaljen iz sudnice, zaštitu lika, isključivanje javnosti, međutim, on je zbog straha i dalje odbijao da pristupi svjedočenju.

Vijeće je zaključilo da razlozi koje je svjedok naveo nisu dostatni da opravdaju odbijanje svjedočenja.

“Vijeće je odlučilo da kazni ovog svjedoka sa 20.000 maraka. Vidjet ćemo nakon dostavljenog rješenja da li će htjeti da pristupi svjedočenju”, kazala je Smajlović.

Prije ove odluke, Tužilaštvo BiH je dostavilo i dokaze o napadu na ovog zaštićenog svjedoka prikupljene od Tužilaštva u Istočnom Sarajevu. Za napad koji se desio u ljeto, istraga još traje, a kako je naveo tužilac Seid Marušić, identifikovana je osumnjičena osoba.

Izjašnjavajući se o predloženim mjerama zaštite za svjedoka, Odbrana se usprotivila, ističući da napad na svjedoka nema veze sa optuženim.

“Stvara se presija da je to djelo mog branjenika, što nije istina. To je čovjek s kojim je moj branjenik do jučer dijelio dobro i loše. Sve su to puke izmišljotine”, kazao je branilac Borislav Jamina.

Šekarić, bivši pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) i paravojne formacije “Osvetnik”, optužen je za učešće u napadu na selo Lozje (općina Goražde), te za ubistva, silovanje i fizičko zlostavljanje nesrpskih civila u Višegradu.

Suđenje se nastavlja 15. septembra.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English