Članak

Suđenje odgođeno zbog nedolaska svjedokinje

5. Septembra 2014.00:00
Suđenje Draganu Šekariću za zločine počinjene u Goraždu i Višegradu je odgođeno jer se zaštićena svjedokinja S-2 nije pojavila.

This post is also available in: English

Kako je rekla Mira Smajlović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, iz Odjela za podršku svjedocima dobili su informaciju da je zaštićena svjedokinja S-2 u bolnici.

“Sud će zatražiti od bolnice dokaze o zdravstvenom stanju svjedokinje, te će se onda odlučiti postoje li uslovi da se ona na naredno ročište privede zbog svjedočenja ili ne”, rekla je Smajlović.

Na njeno pitanje da li ima dokaze o nedavnom napadu na muža svjedokinje S-2 i da li je to povezano sa predmetom, tužilac Seid Marušić je kazao kako je imao saznanja da se vrši određeni pritisak, ali da se to ne može dovesti u vezu sa ovim predmetom.

Sudu je predat dopis Policijske uprave Goražde o napadu na muža svjedokinje. Također, tužilac je rekao kako su svi dokazi o tome predati glavnom tužiocu Tužilaštva BiH, te da je pokrenuta istraga.

Branilac Borislav Jamina je kazao kako ima informacije da se događaj napada na muža svjedokinje ne može dovesti u vezu sa njegovim branjenikom.

“Želi se prikazati da moj branjenik vrši pritisak, što nije tačno”, rekao je Jamina.  

Šekarić, bivši pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) i paravojne formacije “Osvetnik”, optužen je za učešće u napadu na selo Lozje (općina Goražde), te za ubistva, silovanje i fizičko zlostavljanje nesrpskih civila u Višegradu.

Suđenje se nastavlja 8. septembra.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English