Članak

Uloženi nesporni dokazi

4. Septembra 2014.00:00
Na suđenju Indiri Kamerić za zločine počinjene u Bosanskom Brodu, Tužilaštvo BiH je uložilo nekoliko materijalnih dokaza za koje se Odbrana ranije izjasnila da nisu sporni.

This post is also available in: English

Tužilac Milorad Barašin uložio je 16 materijalnih dokaza, među kojima je izvod iz matične knjige rođenih optužene te uvjerenje da je Indira Kamerić rođena Vrbanjac.
Državno tužilaštvo je uložilo i izvod iz matične knjige umrlih za Jovu Dujića.
Kamerić je optužena da je, kao pripadnica 101. bosanskobrodske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od aprila do oktobra 1992. godine učestvovala u fizičkom i psihičkom mučenju te nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske i bošnjačke nacionalnosti u prostorijama policije i na stadionu “Polet” u Bosanskom Brodu.
Kamerić je, između ostalog, optužena da je u julu 1992. godine skupa s drugim pripadnicima HVO-a učestvovala u fizičkom zlostavljanju Jove Dujića ispred stadiona “Polet”. 
Dujića su, kako je navedeno u optužnici, nakon premlaćivanja nepoznati pripadnici HVO-a odveli, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 1993. na gradskom groblju u Bosanskom Brodu. 
Na ovom suđenju Odbrana optužene Kamerić je najavila da planira saslušati između pet i deset svjedoka te uložiti nekoliko materijalnih dokaza. 
“Mi smo pri kraju sačinjavanja liste svjedoka i materijalnih dokaza. U fazi smo lociranja još dva svjedoka”, kazala je braniteljica Lejla Čović.
Nastavak suđenja zakazan je za 18. septembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English