Članak

Uloženi dokumenti na suđenju Hodžiću i Salčinu

4. Septembra 2014.00:00
Na suđenju Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu, optuženima za zločine na planini Igman, Tužilaštvo BiH je u sudski spis uložilo 80 materijalnih dokaza.

This post is also available in: English

Tužilac Vladimir Simović nije precizirao o kojim se dokazima radi, jer je Sudsko vijeće zahtijevalo da se ulože po spisku prikazanom u sudnici. Simović je rekao da je preostalo saslušanje još jednog svjedoka Tužilaštva BiH, a njegovo svjedočenje je planirano za 14. oktobar putem videolinka.

Kako se ne bi gubilo vrijeme, Sudsko vijeće je za sljedeći četvrtak, 11. septembra, najavilo statusnu konferenciju na kojoj će Odbrane optuženih dostaviti spisak svjedoka koje planiraju saslušati u narednom periodu.

Hodžić i Salčin, nekadašnji pripadnici odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), optuženi su za zločine nad Hrvatima i Srbima počinjene u prvoj polovini 1993. godine na lokalitetu hotela “Mrazište” na Igmanu. 

U optužnici se navodi da su učestvovali u mučenjima i premlaćivanjima žrtava, seksualnim zlostavljanjima, odsijecanjima dijelova tijela i drugim nečovječnim djelima.

Amer Jahić


This post is also available in: English