Članak

Gledao ubistva oca, djeda i rođaka

4. Septembra 2014.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Prozoru, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je kao dječak vidio kako je optuženi Nikola Marić ubio njegovog oca, djeda i rođaka.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok S-1 je početkom rata imao 16 godina i živio je sa roditeljima, dvojicom braće i dvjema sestrama. Kad je u ljeto 1993. počela pucnjava, otišli su u selo Prajn, gdje je bilo sigurnije.

“Tu ima pet vikendica, koje su pripadale babi, djedu i rođaku. Otac je bio sa sestrama u kući, a ja sam spavao vani s majkom i dvojicom braće”, objasnio je svjedok.

S-1 je kazao da je 19. jula ujutro čuo rafal, a potom optuženog Nikolu Marića zvanog Nidžo i Kobra, koji je bio u crnoj uniformi, kako iz kuće izvodi njegovog oca, sestre, djeda i nanu.

“Tukli su djeda i oca, ja sam to gledao sa 20-30 metara. Babi su stavili neke rančeve na leđa da nosi. Dedo nije mogao hodati, a Kobra je rekao: ‘Ne treba on dalje, sad ću ja njega.’ Puškom ga je pogodio u potiljak, pade dedo i tu ostade”, prisjetio se svjedok.

Njegovog oca, kako je rekao, optuženi je nastavio tući i odveo ga na brežuljak nedaleko od kuća. Za to vrijeme optuženi je sa još tri do četiri vojnika, prema riječima svjedoka, otišao do kuće rođaka i odveo ga do štale.

“Nikola Marić je rođaka ubio iz puške, direkt u glavu. Oca u tom momentu na brežuljku čuvaju vojnici. Nikola se vraća do mog oca, skida pušku i direkt ga gađa u glavu i otac pada”, ispričao je S-1.

On je kazao da su se poslije skrivali u susjednom selu, gdje je ponovo došao optuženi Marić i odakle su prebačeni u Vatrogasni dom, a potom u Srednjoškolski centar u Prozoru, gdje ga je optuženi udarao.

“Svačim me udarao – kundakom, čizmama, šakama… Sva leđa su mi bila modra. Jednom me nabio nogom, odletio sam s početka prostorije na kraj”, ispričao je svjedok.

Nikola Marić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), po 25 tačaka optužnice se tereti da je od novembra 1992. do oktobra 1993. godine vršio progon učestvujući u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima.

Na suđenju je svjedočio i I.S., koji je ispričao kako je Nikola Marić ubio njegovog brata u selu Prajn.

“U selo je upao Nikola Marić sa ostalim bojovnicima. Ja sam izašao iz kuće i zarobili su me neki bojovnici i vodili me prema kući rođaka. Kada smo prišli, vidio sam rođaka koji je bio ubijen”, kazao je svjedok.

U tom momentu, kako je rekao, vidio je brata kako stoji sa rančevima, a potom optuženog koji mu se približava.

“Vidio sam Marića kako skida malokalibarsku pušku i gađa ga u čelo. Bio je u crnoj uniformi. Tada me natjerao da skinem rančeve i da ih operem od krvi. Onda su ih meni natovarili na leđa i krenuli smo”, prisjetio se svjedok.

Optuženi mu se u putu, kako je kazao, obratio rekavši da mu je ubio i oca.

“Vidiš li ti mene, Mariću? Evo gledam te, a ti mene ne smiješ da pogledaš. Sve je ovo istina, Mariću”, rekao je svjedok obraćajući se optuženom u sudnici.

Suđenje se nastavlja 18. septembra.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English