Članak

Lažne optužbe

2. Septembra 2014.00:00
U odbranu Ratka Mladića pred Tribunalom u Haagu svjedočio je oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Milenko Inđić, koji je tvrdio da je Armija BiH (ABiH) sama granatirala Sarajevo i za to optuživala srpske snage.

This post is also available in: English

Pukovnik Inđić, koji je tada bio oficir za vezu VRS-a sa UNPROFOR-om, izjavio je da su artiljerijski radari “plavih šljemova” jednom prilikom utvrdili da su granate u blizinu sarajevskog Higijenskog zavoda bile ispaljene sa muslimanskih položaja.

Prema njegovom iskazu, tadašnji komandant “plavih šljemova” Michael Rose zbog toga je oštro protestovao kod premijera BiH Harisa Silajdžića.

Inđić je kazao da je u Sarajevu bilo 200 komandnih mjesta ABiH i da je ogromna većina bila u civilnim objektima.

“Konkretno, ja lično sam u avgustu 1992. godine – znači, rat je – išao da popijem kafu sa komandantom ABiH Seferom Halilovićem u njegovoj komandi. Tako da lično znam da se njegova komanda nalazila u podrumu civilnog objekta Skupštine grada Centar”, rekao je svjedok.

Optužnica Mladića, bivšeg komandanta VRS-a, tereti za neselektivne i dugotrajne artiljerijske i snajperske napade u Sarajevu, kao i za genocid počinjen u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Zarobljavanje pripadnika UNPROFOR-a s proljeća 1995. godine, po naređenju Glavnog štaba VRS-a, Inđić je obrazložio time što su međunarodne snage izašle iz mandata vazdušnim udarima NATO-a na VRS.

Podatke “plavih šljemova” o broju granata koje su svakodnevno padale na Sarajevo, svjedok je nazvao netačnim, sugerišući da su bili iz muslimanskih izvora i “upotrebljavani za medijsku  manipulaciju”.

Inđić je potvrdio i da je zbog toga prenio veliki broj protesta UNPROFOR-a komandama VRS-a, uključujući i Glavni štab (GŠ) i generala Mladića.

Inđić, koji je učestvovao u mnogim pregovorima zaraćenih strana, posvjedočio je i da su vlasti u Sarajevu uvijek kršile dogovorena primirja.

Odgovarajući na pitanja tužioca, Inđić je tvrdio da od generala Mladića nikada nije dobio usmena uputstva kako da odgovori na proteste UNPROFOR-a, već su ta uputstva iz GŠ -a dolazila napisana.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno sutra, 3. septembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English