Članak

Srebreničani u školi u Petkovcima

27. Augusta 2014.00:00
Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz iz istrage svjedoka Živorada Jovanovića u kojem se navodi da je on u julu 1995. godine vidio srebreničke muškarce u školi u Petkovcima.

This post is also available in: English

Svjedok je u iskazu koji je dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) – kako je pročitao tužilac Predrag Tomić – naveo da je bio u novoj školi u Petkovcima (općina Zvornik) kada su u julu 1995. godine nepoznate uniformisane osobe dovele srebreničke muškarce.
Nakon toga, prema onome što stoji u iskazu, svjedok Jovanović je otišao do glavne ceste u Petkovcima, gdje je stao kod jednog voćnjaka.
Dok je stajao na tom mjestu, kako je ispričao istražiocima, primijetio je da je komandni kadar Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) išao u pravcu škole i vraćao se. On je rekao da je vidio komandanta Stanišića, zamjenika Miloševića, kao i komandira Milana Stanišića.
Svjedok je primijetio da su zarobljenicima nošene hrana i voda, najvjerovatnije iz komande Šestog bataljona.
On je istražiocima ispričao da nije vidio ubistva kod nove škole, ali je za to čuo mjesec dana poslije. Tokom dana i noći svjedok je, kako je kazao, čuo pucnjavu u Petkovcima, koje je napustio dan poslije. 
Jovanovićev iskaz je pročitan nakon što je vještakinja medicinske struke utvrdila da svaki stres predstavlja dodatni rizik za njegovo zdravlje.
Stanišiću i Miloševiću sudi se za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod Petkovaca. Zarobljenici su, navodi se u optužnici, na branu prevezeni iz škole. Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade, a Milošević njegov zamjenik.
Suđenje se nastavlja 3. septembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English