Članak

Prisila na seksualni odnos

27. Augusta 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Višegradu, Odbrana je navela da zaštićena svjedokinja S-3 u izjavi datoj po izlasku iz logora Uzamnica nije spominjala optuženog Gorana Popovića kao osobu koja ju je tjerala na seksualne odnose s drugim muškarcima.

This post is also available in: English

Branilac Miloš Perić je svjedokinji predočio izjavu koju je dala u ljeto 1995. godine pred Sudom u Sarajevu, a u kojoj, kako je kazao, spominje samo stražara Miću koji ju je tjerao na seksualni odnos, kao i da njegovo “naređenje nije smjela odbiti”.
Perić je također svjedokinji S-3 predočio izjavu iz decembra 1994. godine datu istražnom sudiji u Sarajevu, kojem je ona, kako je rekao, navela da joj o silovanju nije ništa poznato.
Na suđenju Popoviću, ona je ispričala da je u Uzamnici bila zatvorena od juna 1992. do oktobra 1994. godine, te da je nekoliko puta izvođena iz hangara, nekada sama, a nekada sa još jednom ženskom osobom, te da su prisiljavane na seksualni odnos sa dvojicom muškaraca. Ispričala je da su je na seksualni odnos tjerali stražari Mićo i Goran.
“Znam da su bili ponekad zajedno Mićo i Goran”, rekla je svjedokinja.
S-3 je sa davanjem iskaza počela 9. jula, kada je stražara Gorana opisala kao mladog i crnog, te pokazala na optuženog Gorana Popovića, kojeg Tužilaštvo BiH tereti da je, kao stražar u logoru Uzamnica, učestvovao u seksualnom zlostavljanju muškaraca i žena, kao i premlaćivanju i zlostavljanju zatvorenika.
Suđenje se nastavlja 3. septembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English